D.I.C. Veritas

Nacional, 24.01.2012., Slučaj Levar lišen pravde

Milan Levar smrtno je stradao u eksploziji u dvorištu svoje kuće 28. kolovoza 2000. u Gospiću. Javnosti je bio poznat kao dragovoljni svjedok Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu o zločinima nad srpskim civilima u Gospiću i okolici 1991

Amnesty International Hrvatska (AIH) uručio je danas Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) peticiju i apel u kojemu od DORH-a traži da se “pred lice pravde izvedu odgovorni za ubojstvo Milana Levara”, ubijenog još u kolovozu 2000., a članovi AIH izveli su ispred zgrade DORH-a u Gajevoj ulici u Zagrebu performans u kojem su se okrenuli licem prema zgradi, a na zatiljku su nosili masku s likom ubijenoga Levara.

Sanja Freiberger, direktorica Amnesty Internationala Hrvatske, rekla je novinarima prije uručivanja peticije da je slučaj Milana Levara jedan od pet slučajeva kršenja ljudskih prava u svijetu za koje su prikupljani potpisi i apeli, pri čemu je dodala da DORH-u predaju oko 330 potpisanih pisama građana koji traže da se rasvijetli Levarovo ubojstvo.

Milijun potpisa za Levara

Valentina Otmačić iz AIH rekla je da je u svijetu prikupljeno oko milijun potpisa za rješavanje tih slučajeva kršenja ljudskih prava u svijetu, a u Hrvatskoj ih je potpisalo oko tisuću ljudi.

Dodala je da su se tijekom Human Rights Film Festivala (HRFF), filmskog festivala o ljudskim pravima, te na internetskoj stranici AIH mogli potpisati apeli i peticije za rješavanje slučajeva kršenja ljudskih prava.

Dossier: Žrtve Tuđmanova režima

Milan Levar smrtno je stradao u eksploziji u dvorištu svoje kuće 28. kolovoza 2000. u Gospiću. Javnosti je bio poznat kao dragovoljni svjedok Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu o zločinima nad srpskim civilima u Gospiću i okolici 1991.

Unatoč opsežnoj policijskoj istrazi njegov ubojica nije otkriven.

Zastrašivanje svjedoka

Organizacija Amnesty International, nakon čijeg je izvještaja uhićen Tomislav Merčep, početkom prošle godine objavila je na Youtubeu video u kojem se predbacuje hrvatskim vlastima da su neodlučne u procesuiranju hrvatskih ratnih zločinaca. U videu, koji traje oko 4 i pol minute, Marek Marczynski, istraživač AI-a za područje Hrvatske, osvrće se se na zločine u Gospiću, ističući kako je naporno radio da se zločinci privedu pravdi i da se kaže ljudima što se dogodilo. “Odlučnost svjedoka da kažu istinu omogućila je kažnjavanje ratnih zločinaca, no svjedoci se u Hrvatskoj zastrašuju, prijeti im se i čak ih se i ubija”, kaže se u videu, u kojem se najveća pozornost posvećuje slučaju Milana Levara, koji je prije 11 godina likvidiran upravo zbog toga jer je želio dati iskaz.

“Imali smo jako puno prijetnji, bacanje bombe tamo gdje smo prije živjeli. Čak smo imali prometnu nesreću jer nam je vojni kamion izletio vjerojatno s ciljem da poginemo”, rekla je tada Levarova supruga Vesna, dodajući kako je ‘na nesreću bio ubijen prije nego je uspio dati iskaz o zločinima’. “Ostavio je iza sebe sina i suprugu te vjerojatno mnogo žrtava ratnih zločina”, rekao je Marczynski. Levarova supruga podsjeća i kako je na njegov sprovod došao cijeli državni vrh, obećavajući tom prilikom da će ‘učiniti sve kako bi pronašli počinitelje’. “No to je bilo samo na sahrani i poslije se više nitko nije javio. Nikada od nikoga nisam dobila nikakvu informaciju ako sam pitala. A ako sam pitala, odgovor je bio da je postupak u tijeku, informacije ne smijemo davati. Kad nešto saznamo javit ćemo vam, a niti nemamo obavezu vas obavještavati”, prisjeća se Levarova supruga.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.