D.I.C. Veritas

Nedeljnik, 16.03.2016., Savo Štrbac: Ko je Pero, Srbin na čijem svedočenju se temelji optužba protiv Kapetana Dragana

“Posle ovakvog debakla s krunskim (i jedinim) svedokom svako bi tužilaštvo na svetu odustalo od ove tačke optužbe. Ali ne i hrvatsko kada se sudi Srbima”, napisao je Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono informacionog centra „Veritas”

Pero Dragišić, glavni svedok u slučaju “Kapetan Dragan”, u istrazi je tvrdio da je bio kuvar u kampu “Alfa” i da je video i čuo kada su 24. ili 25. februara 1993. godine trojica Kapetanovih vojnika, svi rodom iz Srbije, jednom kampanjolom dovezli trojicu hrvatskih vojnika kojima je Kapetan dozvolio da ih muče, a potom likvidiraju i mrtve utovare u istu kampanjolu i odvezu “negde” van kampa, piše Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono informacionog centra „Veritas”, u tekstu za Politku, osvrćući se na suđenje Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao Kapetan Dragan. Štrbac navodi da najveći problem tog procesa što leži u činjenici da optužbu za ovo delo tužilaštvo temelji jedino i isključivo na iskazima ovog svedoka.

Problem sa ovim svedokom je, navodi Štrbac, što ga se niko od onih koji su zaista bili u kampu ne seća ni po imenu ni po liku fotografije.

“Niko se, uključujući i Kapetana, ne seća ni one trojice navodnih ubica, čiji potpuno identitet opisuje Pero, kao što se niko ne seća ni ubistva hrvatskih vojnika u tom kampu. Svedok Pero, kako ga Štrbac oslovljava, u istrazi je tvrdio i da su od domaćih u kampu bili samo on i njegov rođak M. D.

Lično sam pronašao Perinog rođaka D. M. u jednoj stranoj zemlji, koji tvrdi da nikada nije bio u kampu ‘Alfa’ i da nikada nije uživo video Kepa, da je Pero poznat kao patološki lažov i da je sprema sve to ponoviti i na sudu”, navodi Štrbac.

Kapetanova odbrana je Tužilaštvu za ratne zločine dostavila pomenute istražne zapisnike s predlogom da se u Srbiji procesuiraju ta trojica srpskih državljana kao neposedni izvršioci, ali je usledio odgovor da je to nemoguće zato što takvi ljudi ne žive, niti su ikada živeli u Srbiji.

Pošto je Tužilaštvo predložilo da se za vreme ispitivanja ovog svedoka isključi javnost zbog njegove navodne ugroženosti ukoliko bi njegovi lik i iskaz dospeli u javnost, a sud prihvatio predlog, Štrbac smatra da to nije pravi razlog isključivanja javnosti.

“Po mom mišljenju, tužilaštvo je htelo da skrivajući Peru od javnosti sakrije i svoju bruku”, naveo je.

“Uprkos isključenju javnosti, ipak je do medija procurilo da je svedok Pero – balansirajući između najnovije trdnje da u kampu ‘Alfa’ nije video nikakvo ubistvo, do onoga da je istina i ono što je ranije tvrdio – nepouzdaniji nego što je bilo ko očekivao”, dodao je Štrbac, te da je njegovo svedočenje zato dugo trajalo, jer ga niko nije mogao uhvatiti “ni za glavu ni za rep”.

A kruna njegovog svedočenja, istakao je, bila je kada je Kapetana, nakon što je odgovorio na desetak njegovih pitanja, upitao: “Ko ste vi, gospodine?”

“Posle ovakvog debakla s krunskim (i jedinim) svedokom svako bi tužilaštvo na svetu odustalo od ove tačke optužbe. Ali ne i hrvatsko kada se sudi Srbima”, zaključio je Štrbac.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.