D.I.C. Veritas

Nezavisne novine, 07.08.2021, Masakr u Dvoru bez kazne i nakon 26 godina

DVOR – Ni nakon više od četvrt vijeka nisu poznata imena izvršilaca masakra nad osam nenaoružanih Srba, većinom osoba sa invaliditetom, osoba sa poteškoćama u razvoju i starijih, kao i jednom Hrvaticom, koji su brutalno pobijeni u Osnovnoj školi “Dvor” u istoimenoj hrvatskoj opštini.

Iako se zločin u ovoj opštini desio prije 26 godina, i pored dokaza, kao i izjava svjedoka, identitet počinilaca je i dalje nepoznat te se još ne može ni razmišljati o podizanju optužnice ili o tome da će neko u skorije vrijeme odgovarati za ove brutalne zločine.

Kako je za “Nezavisne novine” rečeno u Županijskom državnom odvjetništvu (ŽDO) u Zagrebu, u ovom predmetu se vodi istraga protiv zasad nepoznatog počinitelja.

“I dalje je u tijeku kriminalističko istraživanje koje vodi Služba ratnih zločina u Ravnateljstvu policije Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva”, naveli su u ŽDO.

Dodali su da zbog tajnosti podataka u istrazi koja traje ne mogu iznositi podatke iz samog predmeta.

Da se ništa nije pomjerilo sa mrtve tačke potvrdio je za “Nezavisne novine” i Savo Štrbac, predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”, koji kaže da su informacije o ovom predmetu prije desetak dana tražili i od Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

“Godinama se već vodi istraga i pred hrvatskim i pred srbijanskim pravosudnim organima. Iz Srbije smo dobili odgovor da je istraga u toku, da je to prioritet, ali da nema optužnice jer se istraga vodi protiv NN lica”, rekao je Štrbac.

Dodao je da se može zaključiti da su žrtve poznate, poznat je način na koji su ubijene, ali da za 26 godina tužilaštva i svi organi gonjenja, kako hrvatski tako i srbijanski, još nisu utvrdili imena činilaca.

Naglasio je da jedini motiv za ubistvo bespomoćnih civila može biti samo mržnja.

“Prije desetak godina Danci su snimili čuveni dokumentarni film ‘Petnaest minuta – masakr u Dvoru', koji je bio prikazan na brojnim festivalima u Srbiji i BiH, kao i na televizijama, ali nije prikazan na državnoj televiziji Hrvatske, što je apsurd, jer je dokumentarac dijelom finansirala i Hrvatska”, kazao je Štrbac.

Istakao je da su ostaci ubijenih pronađeni te da neki od njih nisu do dana svoje smrti ni imali lična dokumenta.

Zločin u Dvoru se desio 8. avgusta 1995. godine, kada su zbog bombardovanja iz Petrinje u tadašnji Dvor na Uni prvog dana “Oluje” evakuisani štićenici penzionerskog doma i pacijenti sa psihijatrijskog odjeljenja, te su prebačeni u školu koju je okruživao UNPROFOR, pa se smatralo da je to utočište najbezbjednije.

Nažalost, štićenici su ubijeni. Priča o masakru u Dvoru aktuelizovana je još 2011. godine nakon što je jedan danski vojnik priznao da je zajedno sa drugim pripadnicima UN-a gledao zločin.

Anja Matarugić

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.