D.I.C. Veritas

Nezavisne novine, 12.04.2017., PU Trebinje podnijela izvještaj protiv Ante Gotovine

TREBINJE – Policija iz Trebinja prijavila je hrvatskog generala Antu Gotovinu, kojeg tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ali i čovječnosti, a koji su počinjeni 1992. godine na području Livna.

Navodeći inicijale Gotovine, Jovana Cvijetić, portparol Policijske uprave (PU) Trebinje, kaže da je izvještaj dostavljen Tužilaštvu BiH. Navela je da je prijavljeni, kao zapovjednik, kršio pravila međunarodnog humanitarnog prava, prvenstveno odredbe Ženevskih konvencija za vrijeme rata u BiH.

U Udruženju logoraša regije Trebinje kažu da su upoznati sa činjenicom da je PU Trebinje podnijela izvještaj protiv Gotovine, te da će pojedini članovi ovog udruženja, koji su preživjeli torture njegove uprave, svjedočiti o njegovim zlodjelima.

“Mi imamo članova koji su bili pod direktnom torturom Ante Gotovine i treba da svjedoče o njegovim zlodjelima, zbog čega ćemo se maksimalno zauzeti da se ovoga puta pravda dovede do kraja”, istakao je Vukan Kovač, predsjednik Udruženja.

Kovač ističe da su odmah nakon vijesti o izvještaju podnesenom protiv Gotovine u Udruženju sazvali sastanak i pozdravili postupak Policijske uprave Trebinje, za koju znaju da predano radi na dokumentovanjima ratnih zločina počinjenim nad Srbima u zapadnoj Hercegovini.

On, međutim, dodaje da se u Udruženju nadaju da će se ovoga puta, kako kaže, ići do kraja.

“Nadamo se da je konačno došlo vrijeme da takav zločinac odgovara za sve zločine u kojima je on učestvovao nad srpskim narodom i da se neće ponoviti scenarij iz Haga, odakle je pušten kao slavodobitnik”, kaže Kovač.

On je precizirao da nije u pitanju samo Livno, “već i Mrkonjić Grad, gdje postoje brojna svjedočanstva o njegovim ratnim zločinima”.

Inače, ako se u proteklih osam mjeseci ništa nije promijenilo, a što danas u Tužilaštvu BiH nije bilo moguće saznati, ta institucija odranije nema otvorenu istragu protiv Gotovine, niti je on u statusu osumnjičenog.

Gotovina je krajem 2012. godine oslobođen u Haškom tribunalu skoro svih tačaka optužnice za zločine u “Oluji”, pošto je žalbeno vijeće ukinulo prvostepenu presudu kojom je bio osuđen na 24 godine zatvora.

Po ranijim medijskim natpisima, njegova jedinica se pominje u vezi sa akcijama kod Maslenice, oko Dinare, na Livanjskom polju i blizu Glamoča, u Bosanskom Grahovu, Strmici, Kninu, Drvaru i Mrkonjić Gradu.

Kako su mediji ranije objavili, jedinici kojom je on komandovao pripisuje se masakr zarobljenih vojnika RS u Mrkonjić Gradu, sa više od 150 mrtvih.

 

Dragan Sladojević, Vesna Duka

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.