D.I.C. Veritas

Nezavisne novine, 13.01.2015., »Ukidanje presude Glavašu skandal«

SARAJEVO, ZAGREB – Sud BiH još nije zaprimio nikakav zvanični podnesak o odluci Ustavnog suda Hrvatske koji je ukinuo pravosnažnu presudu protiv Branimira Glavaša, a prema kojoj je osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad Srbima, počinjenih 1991. u Osijeku.

Dok se čeka da hrvatsko pravosuđe obavijesti kolege u BiH, ne stišavaju se reakcije zbog ove odluke, koju neki ocjenjuju skandaloznom i političkom.

Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je da je to dio “ujdurme i očigledno je da je nekažnjiv zločin nad Srbima”.

“Tako je i sa Glavašem, koji je nesumnjivo učestvovao u mnogim radnjama i zločinima i to su sudovi dokazali, ali, evo, to je sada stvar suverene odluke Ustavnog suda Hrvatske. Žalim za tim i to nije nikakva poruka. To je poruka koja govori da postoji selektivna pravda”, rekao je Dodik.

Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”, smatra da je riječ o političkoj odluci i da je donesena s ciljem da sudskim odlukama budu potvrđene političke postavke u Hrvatskoj o “svetom domovinskom ratu”.

“Današnja hrvatska država zasniva se na ‘svetom domovinskom ratu', pa žele da te svoje političke postavke verifikuju i sudskim odlukama”, rekao je Štrbac agenciji Srna.

Miodrag Linta, predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji, smatra da je sramna i skandalozna odluka Suda da ukine presudu Glavašu.

On kaže da je to samo jedan u nizu primjera koji pokazuju da Hrvatska ima pravosuđe koje “nije ni profesionalno, ni nezavisno, ni nepristrasno”.

Inače, Glavaš, kojem je Sud BiH potvrdio presudu hrvatskog pravosuđa, ima i bh. državljanstvo, te kaznu služi u Mostaru, a ujedno koristi dopuste, pa je juče slavio uz tamburaše. Odlukom Ustavnog suda Hrvatske naloženo je da se protiv njega ponovi postupak.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.