D.I.C. Veritas

Nezavisne novine, 17.06.2021, Dragutin Hajdu oslobođen optužnice

Dragutin Hajdu (71) nepravosnažno je oslobođen optužnice da je počinio krivično djelo zločin protiv civila, u Vukovaru 1991. godine, saopšteno je iz Veritasa.

Hajdu je oslobođen zbog nedostatka dokaza, a optužnica ga je teretila da je “kao kao pripadnik srpskih paravojnih jedinica, zajedno sa Stevanom Curnićem i jednim nepoznatim pripadnikom navedenih jedinica, u Veleprometu, u zgradi tzv. stolarija, zlostavljao maloljetnu civilnu osobu Sinišu Rajkovića (1975.) odnosno udarao ga rukama, nogama i kundacima puške po cijelom tijelu, a kada je ostao ležati na tlu, više su ga puta sva trojica ubadali vojničkim bajunetama i tako usmrtili”, pojašnjava se u saopštenju.

“Inače, za ovo djelo je pred Županijskim sudom u Vukovaru prije 21 godinu u prisustvu suđeno Stevanu Curniću za što  je i osuđen na 15 godina zatvora a niko u tom postupku nije ni spomenuo ime Dragutina Hajdua”, navode iz Veritasa.

U saopštenju se navodi da je jedini svjedok koji je teretio Hajdua bivša žena njegovog rođenog brata Međutim, njen iskaz je odbačen kao nevjerodostojan i neistinit.

Hajdu je uhapšen 16. marta prošle godine.

“Dragutin je mađarske nacionalnosti, žena mu je srpske nacionalnosti i u ratu je bio na srpskoj strani, dok su mu brat i nećak bili na hrvatskoj strani. Dragutin je sa porodicom, suprugom i dvojicom sinova, prije dvadesetak godina otišao u Kanadu sa hrvatskim dokumentima, gdje je u međuvremenu dobio i kanadsko državljanstvo”, dodaje se u saopštenju.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta do sada je uhapšeno 179 Srba, od kojih je 69 ekstradirano u Hrvatsku.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.