D.I.C. Veritas

“Nezavisne novine”, 27.06.2012. – Štrbac: Među pokopanima u Donjem Rajiću veliki broj civila

BEOGRAD – Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac demantovao je navode iz Hrvatske da se u Donjem Rajiću, gdje se vrši ekshumacija posmrtnih ostataka Srba poginulih u akciji “Bljesk”, nalaze ostaci uglavnom srpskih vojnika, tvrdeći da je među njima veliki broj civila.

Štrbac navodi da je još 1996. godine od hrvatske Komisije za nestale dobio spisak 168 grobnih mjesta stradalih u “Bljesku”, od kojih je za njih 26 bilo navedeno da su pokopani u Donjem Rajiću.

Od tih 26, rekao je Štrbac, njih 12 je navedeno imenom i prezimenom, a ostali su pokopani kao NN lica.

Među tih 12 koji su identifikovani “Veritas” je pronašao devet civila, starosti oko 70 godina, a među njima četiri žene.

Štrbac kaže da je predsjednik Komisije Vlade Hrvatske za zatočene i nestale Ivan Grujić izjavio juče da Komisija očekuje da pronađe 28 lica, uglavnom pripadnika srpske vojske, a da se “ne isključuje mogućnost da se nađe i koji civil”.

Tokom jučerašnje ekshumacije na groblju u Donjem Rajiću, opština Novska, u Hrvatskoj, izvađeni su posmrtni ostaci 12 osoba, a ekshumacija se nastavlja i danas i sutra.

Nakon ekshumacije uzorci će biti poslati na DNK analizu radi identifikacije.

Proces ekshumacije žrtava akcije hrvatske vojske i policije “Bljesak” iz 1995. godine počeo je juna 2010. godine, a do sada su nađeni posmrtni ostaci 110 žrtava, od kojih je identifikovano njih 37.

Štrbac kaže da je među 37 identifikovanih i osam članova porodice Vuković, od kojih je samo jedan bio vojnik.

Srna – 27.06.2012 14:33

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.