D.I.C. Veritas

Nezavisne novine, Glas Srpske, Srna, 17.03.2020, Na londonskom aerodromu uhapšen Dragutin Hajdu iz Vukovara

BEOGRAD – Britanska policija je na londonskom aerodromu “Hitrou” uhapsila Dragutina Hajdu (70), rodom iz Vukovara, najvjerovatnije na osnovu međunarodne potjernice hrvatskog pravosuđa zbog navodnog ratnog zločina nad civilima u ratu 1990-ih godina na području Vukovara, saopšteno je danas iz Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”.

U saopštenju je navedeno da je Hajdu, koji je mađarske nacionalnosti i ima kanadsko državljanstvo, uhapšen juče.

“Hajdu je, sa suprugom Mirosavom, srpske nacionalnosti, prije petnaestak dana doputovao u rodni Vukovar gdje mu je obnovljena kuća i gdje je sređivao razne papire zbog čega je odlazio i u policiju. Za vrijeme boravka u Hrvatskoj, kao ni prije petnaestak godina, nije imao nikakvih problema sa organima krivičnog gonjenja”, naveli su iz ovog centra.

Iz “Veritasa” dodaju da je Hajdu juče sa suprugom poletio sa beogradskog aerodroma “Nikola Tesla”, letom preko Londona za Toronto, a na aerodromu “Hitrou”, za vrijeme presjedanja iz jednog u drugi avion, prozvala ga je londonska policija i izvela iz reda, dok je supruga nastavila put drugim avionom za Toronto.

“Supruga je uzgred čula da je policija njenom mužu objašnjavala da ga hapse po međunarodnoj potjernici, koju je za njim raspisalo hrvatsko pravosuđe”, navode iz “Veritasa”.

Iz “Veritasa” naglašavaju i da se Hajdu još nije javio porodici, koja pokušava od sinoć da sazna šta je sa njim, a koju je iznenadilo i to što na aerodromu na kojem je uhapšen nemaju nikakvih saznanja ni o njegovom hapšenju, pa tako ni o tome gdje se sada nalazi.

“Porodica navodi da je Hajdu u ratu bio na srpskoj strani i da nije činio nikakve zločine, zbog čega vjeruju da je riječ o nesporazumu i da će im se uskoro javiti on ili neko od nadležnih organa u Velikoj Britaniji da im objasni o čemu se zapravo radi”, navedeno je u saopštenju.

Hajdu je sa suprugom i dvojicom sinova prije 20 godina otišao u Kanadu sa hrvatskim dokumentima, gdje je u međuvremenu dobio azil, a zatim i kanadsko državljanstvo.

“Veritas” je naveo i da se Hajdu do sada nije nalazio na spisku Državnog odvjetništva Hrvatske osumnjičenih, osuđenih i optuženih za ratne zločine sa stanjem na dan 30. juna 2017. godine, na kojem je bilo 1.396 imena.

Ovaj dokumentaciono-informacioni centar je ukazao da ne raspolaže bilo kakvom informacijom o Hajduovom procesuiranju pred hrvatskim pravosuđem.

“Veritas” navodi da su, na osnovu međunarodnih potjernica Biroa Interpola u Zagrebu, širom svjeta do sada uhapšena 172 Srbina, od kojih su 64 ekstradirana u Hrvatsku.

Od ekstradiranih, do sada je protiv 25 postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru.

“Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od Hrvatske”, smatraju u “Veritasu”.

Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog krivičnih djela ratnih zločina nalazi 28 lica srpske nacionalnosti, od kojih je 18 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.