D.I.C. Veritas

Nezavisne novine, Srna, 06.06.2016., Makedonija: Dujanović uhapšen po istoj hrvatskoj potjernici kao Dželajlija

BEOGRAD – Makedonske vlasti uhapsile su Srbina iz Hrvatske Veljka Dujanovića (55) na osnovu hrvatske potjernice zbog navodnog ratnog zločina na području Daruvara, saopšteno je iz Informaciono-dokumentacionog centra “Veritas” iz Beograda.

Dujanović je uhapšen juče na srbijansko-makedonskom graničnom prelazu Preševo -Tabanovci, zbog istog krivičnog djela zbog kojeg je dan ranije na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” uhapšen Srbin iz istog sela Batinjan – Ranko Dželajlija (57).

Sa Dujanovićem su se u kolima nalazile njegova tašta i supruga, koja je tokom hapšenja doživjela epileptični napad. Ona je danas predstavnicima “Veritasa” ispričala da su krenuli na odmor u Grčku i da ih je na granici malo duže zadržala srpska policija, ali da im je vratila pasoše i rekla da je sve u redu i da mogu da nastave put.

Na makedonskoj strani granice, policija ih je zadržala više od dva sata i na kraju su im saopštili da njenog supruga moraju uhapsiti jer se njegovo ime nalazi na Interpolovoj potjernici koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnog zločina. Dok su Dujanovićevoj supruzi ukazivali pomoć nakon epileptičnog napada, uhapšenog su odvezli najprije u Kumanovo, a sinoć su ga prevezli u Skoplje i odredili mu ekstradicioni pritvor.

Dujanovići su napustili rodne Batinjane u decembru 1991. godine i potom se nastanili u Istočnoj Slavoniji u selu Lovas, odakle su prešli u Srbiju, od kada žive u Resniku kod Despotovca. Uhapšeni Dujanović radi kao poslovođa u auto-servisu “Rembas trans” Resavica.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta je do sada uhapšeno 158 Srba iz Hrvatske i bivših pripadnika JNA, od kojih su 53 izručena Hrvatskoj.

Procesuiranja Srba pred hrvatskim pravosuđem intenzivirana su u posljednje dvije godine, a posebno od početka ove.   Dželajliju određen pritvor Ranku Dželajliji sud u Beogradu odredio je ekstradicioni pritvor, potvrdio je njegov advokat Miodrag Vuković.

“Sudija, koji je određen da postupa po ovom predmetu, odredio je pritvor”, rekao je Vuković. On je napomenuo da je poslat zahtjev hrvatskoj strani koja, prema zakonu, ima rok maksimalno 40 dana da odgovori i zatraži ekstradiciju.

“Ako odgovori, onda će sud odlučiti da li ima uslova za ekstradiciju i da li je to što se stavlja na teret osnov za ekstradiciju”, rekao je Vuković. On je naveo da se očekuju spisi iz Hrvatske, pošto odbrana još ne zna šta se Dželajliću stavlja na teret, koje djelo, da li ima dokaza ili nema.

“Nemoguće je sada reći bilo šta, dok ne stignu spisi”, dodao je Vuković, navodeći da postoji problem sa hrvatskim optužnicama, koje su generalne optužnice.

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.