D.I.C. Veritas

Glas Srpske, Nezavisne novine, Srna, 13.02.2021, Iz zatvora pušten Darko Štakor, oslobođen svih optužbi

BEOGRAD – Iz istražnog zatvora suda u Rijeci, u Hrvatskoj, pušten je Srbin sa Korduna Darko Štakor, pošto je oslobođen svih optužbi nakon punih pet mjeseci od kako je bio uhapšen zbog navodnih ratnih zločina nad civilima na Kordunu, saopštio je Dokumentaciono-informativni centar “Veritas”.

Darko Štakor (53), rodom iz Kokireva kod Vojnića, pušten je juče na slobodu, a to što je oslobođen svih optužbi trebalo bi da znači da je protiv njega postupak obustavljen, prenijeli su danas “Veritasu” Darkovi rođaci.

Štakor je, u prisustvu svoje dvoje maloljetne djece, uhapšen 12. septembra prošle godine prilikom ulaska iz Mađarske u Hrvatsku, na osnovu potjernice koju je za njim raspisalo hrvatsko pravosuđe zbog navodno počinjenog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u ratu devedesetih godina 20. vijeka na području Korduna.

U saopštenju “Veritas” napominje da su krajem januara ove godine iz istražnog zatvora u Osijeku puštena da se brane sa slobode i trojica Srba iz Negoslavaca kod Vukovara.

To su Draženko Đokić, Vojin Krstić i Milivoje Đorđević, koji su uhapšeni u oktobru i novembru prošle godine i protiv kojih je nakon hapšenja otvorena istraga zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

“Naime, sudija istrage je prihvatio zahtjev odbrane da im se istražni zatvor zamijeni sa jemstvom zasnivanjem založnog prava na nekretninama u njihovom i vlasništvu drugih osoba koje su dopustile zasnivanje založnog prava u korist Hrvatske kao garancija da neće pobjeći”, navode u “Veritasu”.

Vrijednost založenih nekretnina kreće se u iznosima od oko 500.000 kuna (oko 67.000 evra) za svakog.

“Veritas” ističe da su hapšenja ovih Srba propratili skoro svi mediji u regionu, a njihovo puštanje iz istražnog zatvora, sa ili bez obustave postupka, odnosno sa ili bez jemstva, nijedan medij nije ni zabilježio, kao što niko više ne izvještava ni sa suđenja Srbima pred hrvatskim sudovima.

Primjera radi u februaru ove godine zakazani su glavni pretresi u 12 predmeta koji obuhvataju 26 optuženih, svi pripadnici bivših JNA i Srpske vojske Krajine (SVK).

To, navodi se u saopštenju, potvrđuje “Veritasovu” tezu da je procesuiranje Srba za ratne zločine pred hrvatskim pravosuđem, uključujući i hapšenja, suđenja i otpuštanja iz zatvora, postala svakodnevna i uobičajena pojava za koju više ni mediji nisu zainteresovani.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu zbog navodno počinjenih ratnih zločina u građanskom ratu na području Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine (RSK) devedesetih godina prošlog vijeka, širom svijeta do sada je uhapšeno 178 Srba, pripadnika bivših JNA i SVK, od kojih su 69 i ekstradirani u Hrvatsku.

Od ekstradiranih do sada je protiv 25 postupak i obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, dok su ostali pravosnažno osuđeni ili su im postupci još u toku.

Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog navodnih krivičnih djela ratnih zločina nalazi 30 osoba srpske nacionalnosti, od kojih je 17 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.