D.I.C. Veritas

Nezavisne novine, Srna, 28.04.2016., Po hrvatskoj potjernici u Švajcarskoj uhapšen Slobodan Strigić

BEOGRAD- Slobodan Strigić /51/, koga Hrvatska tereti za ratni zločin, uhapšen je u Švajcarskoj po potjernici Biroa Interpola u Zagrebu, iako je za isto krivično djelo u Srbiji osuđen na deset godina zatvora, saopšteno je iz “Veritasa”.

U saopštenju se navodi da je Strigić uhapšen u trenutku kada je krenuo u Srbiju na izdržavanje pravosnažne desetogodišnje kazne zatvora koju mu je izrekao Apelacioni sud u Beogradu. Strigić, rodom iz sela Karanac kod Belog Manastira, nalazio se u posjeti kod rođaka u Švajcarskoj. Uhapšen je 12. aprila i od tada se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Cirihu. Na izdržavanje kazne zatvora u Srbiji trebalo je da stupi 5. maja.

Presudom Apelacionog suda u Beogradu, osim Strigića, pravosnažno su osuđeni i Zoran Vukšić na 20 godina zatvora i Branko Hrnjak na pet godina zatvora. Oni su osuđeni zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Belom Manastiru i drugim mjestima Baranje u toku 1991. godine, a za isto krivično djelo ranije je pravosnažno osuđen i Velimir Bertić na godinu i šest mjeseci zatvora. Svima se optužnicom stavljalo na teret da su kao pripadnici Jedinice za posebne namjene iz sastava policijskih oružanih grupacija SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem ubili ili učestvovali u ubistvu najmanje šest hrvatskih civila.

Kuriozitet je da je Državno tužilaštvo Hrvatske ovaj predmet ustupilo Tužilaštvu Srbije za ratne zločine 2008. godine na osnovu Sporazuma o saradnji u progonu učinilaca krivičnih djela ratnih zločina protiv čovječnosti i genocida, zaključenog u oktobru 2006. godine. Po tom sporazumu, država koja ustupa predmet ne zatvara postupak pred svojim pravosuđem, već ga drži otvorenim sve dok od druge države ne dobije pravosnažnu presudu, nakon čega predmet ili zatvori ili ga ostavi otvorenim, ukoliko je nezadovoljna presudom.

Iz “Veritasa” navode da će Strigić, ukoliko Srbija ne zatraži njegovo izručenje, najvjerovatnije biti izručen Hrvatskoj, što bi bio još jedan pravni kuriozitet. Ako Srbija zatraži Strigićevu ekstradiciju, nadležni švajcarski sud će ocijeniti da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje u jednu i drugu državu. Postoji, međutim, velika vjerovatnoća da će nadležni švajcarski ministar, uzimajući u obzir da je Strigić državljanin Srbije, da je presuda srpskog suda pravosnažna, kao i da je u pitanju isto krivično djelo, odlučiti da bude izručen u Srbiju.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta do sada je uhapšeno 156 Srba, od kojih je 53 izručeno Hrvatskoj. Od ekstradiranih do sada je protiv 20 njih postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak prava na obeštećenje za vrijeme provedeno u pritvoru. Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od Hrvatske, zaključuju u “Veritasu”.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.