D.I.C. Veritas

Nezavisne novine, Srna, 30.04.2020, Žarković: Ni nakon 25 godina niko nije odgovarao za zločine u akciji “Bljesak”

BANJALUKA – Predsjednik Udruženja protjeranih Srba iz Zapadne Slavonije Krsta Žarković izjavio je Srni da ni nakon 25 godina od egzodusa Srba sa tog područja niko nije odgovarao za počinjene zločine, ali da ovo udruženje neće odustati od namjere da se procesuiraju odgovorni za zločine u akciji hrvatske vojske i policije “Bljesak”.

“Udruženje neće nikad odustati od namjere da se licu pravde privedu i procesuiraju odgovorni za ratne zločine počinjene nad Srbima u Zapadnoj Slavoniji u operaciji hrvatske vojske i policije `Bljesak` 1995. godine”, naglasio je Žarković.

Žarković je rekao da će u petak, 1. maja, u Gradišci biti obilježeno 25 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije, ali da će to biti obavljeno bez prisustva građana zbog mjera prevencije širenja virusa korona.

On je naveo da je predviđeno da obilježavanju prisustvuju srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, predstavnici Udruženja Srba protjeranih iz Zapadne Slavonije, koji će položiti vijence na spomen-ploču poginulim Srbima iz Zapadne Slavonije.

On je rekao da će u 9.45 časova u Crkvi Presvete Bogorodice u Gradišci biti služen pomen za stradale Srbe, u 10.35 časova predviđeno je polaganje vijenaca na spomen-ploču poginulim Srbima iz Zapadne Slavonije, dok je u 10.45 časova sa mosta predviđeno spuštanje vijenca i cvijeća u rijeku Savu.

U petak, 1. maja, navršava se 25 godina od kada su oružane snage Hrvatske u akciji “Bljesak” sa područja Zapadne Slavonije, koja se tada nalazila u sastavu Republike Srpske Krajine /RSK/ i pod zaštitom UN, protjerali 15.000 Srba, a 283 je ubijeno ili nestalo, među kojima 56 žena i osmoro djece.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.