D.I.C. Veritas

“Nezavsine novine”, 27.03.2012. Više od 3.000 neidentifikovanih u BiH

BEOGRAD- Predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je se u mrtvačnicama na prostoru bivše Jugoslavije nalazi 5.000 tijela koja nisu identifikovana, od čega je više od 3.000 u BiH.

Odalović je na današnjoj konferenciji za novinare u Beogradu rekao da samo u Zagrebu ima više od 900 tijela koja nisu identifikovana, u Prištini 400, a u BiH preko 3.000, od čega najviše u Tuzli, Sarajevu i Visokom, a u Banjaluci 600.

Komisija na prostoru Hrvatske traži 403 državljanina Srbije kao i 1.200 lica čije se porodice kao izbjeglice nalaze u Srbiji, te 93 na terioriji BiH.

Odalović je rekao da se danas 13.324 osobe vode kao nestale i da je u toku prošle godine razriješeno 169 slučajeva sa prostora bivše Jugoslavije.

Prema njegovim riječima, na početku rada Komisije za nestala lica prije šest godina bilo je evidentirano više od  3.300 nestalih na prostoru Kosova i Metohije, a danas ih ima 1.723 od čega je 529 Srba i drugih nealbanaca.

On je istakao da se u mrtvačnici u Prištini nalazi 400 neidentifikovanih tijela, na čijoj se identifikaciji  intenzivno radi, te da se Rudnica na Kosovu i Metohiji pominje kao potencijalna masovna grobnica. Prema njegovim riječima, radi se i na lokaciji Košare gdje se nalaze tijela nekoliko vojnika stradalih za vrijeme NATO bombardovanja.

Govoreći o oslobađajućoj presudi Fatmiru Ljimaju u slučaju “Klečka”, Odalović je naveo da će ta činjenica sigurno usporiti proces pronalaženja i rasvjetljavanja sudbine nestalih.

On je podsjetio da je na teritoriji Klečke 2005. godine pronađeno 27 tijela, u selu Mališevu 13 tijela, a zatim i pet tijela vojnika i dva policajca u Klečki, što ukazuje  da su tamo bili logori, kao i da je bilo mnogo zločina i kidnapovanja.

 

“Svi putevi vode ka tome da su Fatmir Ljimaj i grupa oko njega odgovorni za sve što se dešavalo u Klečki, a iz istrage protiv njega jasno se vidi da su pronađena tela tih policajaca i vojnika”, rekao je Odalović.

Odalović kaže kako je šokantno da je Ljimaj na slobodi, ali da je dobro što tužilaštvo ponovo pokreće postupak, kao i da je nemoguće, ako Ljimaj bude oslobođen  odgovornosti, mnogo očekivati od istrage o trgovini ljudskim organima, kao i pronalaženju žrtava u Livadskom jezeru.

Odalović je rekao da Srbija ima potpisan sporazum sa Komisijom za nestala lica Hrvatske, i da će ovih dana potpisati međudržavni sporazum sa Komisijom za nestala lica BiH, kao i Crne Gore u kojoj živi veliki broj izbjelih lica sa Kosova i Metohije.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.