D.I.C. Veritas

Nova.rs, 06.06.2022, Štrbac i Nobilo: Hrvatska da prestane da ignoriše optužnicu za Petrovačku cestu

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv četiri visoka oficira Hrvatske vojske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima jer su u akciji “Oluja” 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada.

Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono informativnog centra „Veritas“ i advokat iz Zagreba Anto Nobilo slažu se da bi dve zemlje trebalo da sarađuju na ovom slučaju.

Štrbac ističe da za procesuiranje postoji i pravni osnov – a to je univerzalna nadležnost koja je propisana još Ženevskom konvencijom.

Nobilo kaže da iako objektivno nema uvid u činjenice šta se tačno dogodilo i šta piše u optužnici, načelno prigovara tužilaštvu Hrvatske što 27 godina nije istražilo zločin za koji svi znamo i tokom kojeg su raketirali i stradali civili.

“Ceo svoj radni vek, a sad sam penzioner, radim krivicu… Bio sam sudija krivičar, video sam u životu mnogo optužnica i presuda sam mnogo napisao, kao advokat video sam i mnogo presuda međunarodnih sudova – meni ova optužnica nema rupe, u njoj je sve pokriveno, mnogo dobro izgleda – sa dokazima – personalnim i materijalnim”, rekao je Štrbac.

Nobilo, međutim nije optimista po pitanju sudbine ove optužnice u Hrvatskoj.

“Raspoloženje među političarima je jedinstveno – u smislu da će ignorisati postupak. Po meni je to duboko pogrešno, pravno i politički pogrešno i ispada da smo neosetljivi na žrtve, da ne žeilimo da utvrdimo šta se zaista desilo i mislim da bi trebalo da budemo aktivni i pristuni u tom postupku. Bio bih najsretniji kada bi preuzeli krivično gonjenje, ali niko u Hrvatskoj ne pomošlja staviti takav zahtev, a ne znam kakva je situacija u Srbiji, da li tamo ima takve volje”, kaže Nobilo.

On ukazuje i na posledice nečinjenja u ovom slučaju.

“Ako to ne napravimo, onda će u narednom periodu, kako je populizam sve žešći i žešći pod uticajem rata u Ukrajini, verujem da će praviti probleme u odnosima Hrvatske i Srbije. Političari će iz interesa, ako budu izbori, zaoštravati odnose između ostalog i na pitanju tog suđenja i dok traje suđenje, ono će biti otvoreno pitanje, a to nije dobro i nema potrebe za tim”, upozorava poznati hrvatski advokat.

Opširnije čitajte na N1

 

 

 

.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.