D.I.C. Veritas

Novi ist, 09.02.2015., Cvitan glavnu zagrebačku tužiteljicu smijenio zbog loše optužnice protiv Željka Sačića

U priopćenju na službenoj internetskoj stranici stoji da je o namjeri podizanja optužnice zbog zločina protiv civila počinjenih 26. kolovoza 1995. u selu Ramljani Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu bilo dužno izvijestiti ‘krovno’ Državno odvjetništvo. No to je učinilo tek nakon podizanja optužnice, 14. siječnja, pa DORH nije imalo priliku ranije raspravljati o njezinoj »pravnoj kvaliteti i činjeničnoj utemeljenosti«

Županijsja državna odvjetnica u Zagrebu Željka Pokupec smijenjena je zbog “slučaja Sačić”, odnosno optužnice što je podignuta protiv Željka Sačića, bivšeg pomoćnika zapovjednika Stožera specijalne policije MUP-a kojom ga se tereti za zataškavanje ratnog zločina u zaseoku Grubori 25. kolovoza 1995. godine. Istom optužnicom opuhvaćen je i Frano Drljo, jedan od vođa grupa Antiterorističke jedinice Lučko pod čijim su zapovjedništvom dan kasnije zapaljene kuće u Ramljanima. Optužnica je prije nešto manje od mjesec dana stigla na Županijski sud u Zagrebu, no prije nego što ju je podiglo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu nije o tome obavijestilo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske. 

- Tek nakon podizanja spomenute optužnice, 14. siječnja 2015., Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu izvijestilo je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, koje zbog toga nije imalo priliku ranije raspravljati o njezinoj pravnoj kvaliteti i činjeničnoj utemeljenosti, stoji u priopćenju, te se naglašava kako je već ranije zaključeno da se u “slučaju Sačić” radi o predmetu od posebnog državnog interesa u kojem se pojavljuju složena pravna i činjenična pitanja. Upravo zato Željka Pokupec i njezino suradnici dobili su obvezu izvijestiti DORH o namjeri podizanja optužnice, ali i svemu ostalom što je uoči toga, tijekom istrage, poduzeto. 

Tim više što je Kazneni odjel DORH-a ocijenio da je u postupku i samoj optužnici bilo nedostataka, odnosno da “tijekom provedene istrage nisu poduzete sve radnje kako bi se prikupili dokazi o odlučnim činjenicama od kojih zavisi zaključak o postojanju svih bitnih obilježja kaznenih djela što se okrivljenicima stavljaju na teret”. 

S optužnicom protiv Sačića, kako smo već pisali, čekalo se od sredine prosinca 2009. godine kada je zajedno s ostalim osumnjičenima u ovom slučaju, uhićen. U međuvremenu je proveden postupak protiv Frane Drlje i Bože Krajine zbog zločina u Gruborima, te je Županijski sud u Zagrebu donio nepravomoćnu oslobađajuću presudu. Nedostatak dokaza bio je razlog takvog zaključka sudskog vijeća. - Ovakvim načinom rada u prethodnom kaznenom postupku i ovakvom manjkavom optužnicom nisu ispunjeni zakonski uvjeti postupanja i optuživanja kao niti profesionalni standardi progona u predmetima ratnih zločina propisani Naputkom Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske, objašnjavaju iz ureda glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana koji je zbog toga još u petak, 6. veljače ove godine naložio povlačenje optužnice protiv Sačića i Drlje. 

Kako je Željke Pokupec proglašena “glavnim krivcem” za propuste i nepravilnosti u radu kojima je dovedeno u pitanje uredno i zakonito funkcioniranje sustava državnog odvjetništva u cjelini, Cvitan je isti dan zatražio njezinu ostavku. Ona je zahtjev za razrješenjem s dužnosti već i podnijela.   

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.