D.I.C. Veritas

Novi list, 21.01.2017., Reakcija na relativiziranje ustaštva: Židovske zajednice bojkotirat će skupove za Dan sjećanja na holokaust

Ako su isto crvena zvijezda i ustaško »U«, onda nemamo o čemu razgovarati, ističe Kraus, koji dodatni motiv za nesuradnju s državnim vlastima vidi u tome što je u Tehničkoj školi Šibenik povučena izložba »Anna Frank – povijest za sadašnjost« koja je dio međunarodnog projekta i bit će izložena u 40-tak zemalja

ZAGREB Koordinacija svih židovskih općina u Hrvatskoj odlučila je ne sudjelovati na komemorativnim i ostalim skupovima koje organizira hrvatska vlast povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na holokaust 27. siječnja. Razlog za bojkot je nespremnost službenih organa RH da primjereno službeno i javno reagiraju na postavljanje spomenika s ustaškom krilaticom »Za dom spremni« na mjestu na kojem je nekad bilo ustaško zapovjedništvo u Jasenovcu, zatim u Kutini, a postoji namjera da se sličan spomenik postavi i u Zagrebu te drugdje u Hrvatskoj.

Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb, kazao nam je da se ubrzano nastavlja relativizacija ustaštva u Hrvatskoj.

– Ako su isto crvena zvijezda i ustaško »U«, onda nemamo o čemu razgovarati, ističe Kraus, koji dodatni motiv za nesuradnju s državnim vlastima vidi u tome što je u Tehničkoj školi Šibenik povučena izložba »Anna Frank – povijest za sadašnjost« koja je dio međunarodnog projekta i bit će izložena u 40-tak zemalja.

Prošle godine su zbog toleriranja ustaške ideologije pripadnici židovskih općina, srpska zajednica i SUBNOR bojkotirali službenu travanjsku komemoraciju žrtvama u Jasenovcu i organizirali svoju.

Već 20-tak godina glavna međunarodna komemoracija događa se u Auschwitzu 27. siječnja, na dan kada je Crvena armija oslobodila logor. Tada obično zasjeda i Europski parlament, a Dan holokausta obilježava se u europskim zemljama.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.