D.I.C. Veritas

Novi list, 31.07.2012., Granični prijelaz Rača – Jovica Vinčić uhićen u BiH po tjeralici iz Hrvatske

Srbijanski državljanin Jovica Vinčić uhićen je u BiH na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisao Interpol Zagreb zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva

SARAJEVO  Srbijanski državljanin Jovica Vinčić uhićen je u Bosni i Hercegovini na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisao Interpol Zagreb zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, potvrđeno je u ponedjeljak Hini u Sudu BiH u Sarajevu.

Glasnogovornica suda Aida Delić-Glavaš kazala je kako je Vinčiću već određen ekstradicijski pritvor u trajanju od 18 dana a o njegovom izručenju Hrvatskoj odlučit će Ministarstvo pravosuđa BiH.

Vinčića su u subotu uhitili pripadnici granične policije BiH na graničnom prijelazu Rača prema Srbiji kada je pokušao izaći iz Bosne i Hercegovine nakon što je provjerom utvrđeno kako je za njim raspisana međunarodna tjeralica i on je odmah nakon toga predan u nadležnost Suda BiH koji vodi postupke u ovakvim slučajevima.

Agencija BIRN koja se bavi praćenjem sudskih procesa u Bosni i Hercegovini prenijela je, pozivajući se na podatke hrvatskih nevladinih udruga, kako je Vinčić 1993. u Hrvatskoj u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Gline.

Navedeno je kako je okružni sud u Sisku Vinčića i još 18 optuženih proglasio krivima za napad na mjesta Maja i Svarčica kod Gline, gdje su zlostavljali hrvatsko stanovništvo i pljačkali njihovu imovinu.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.