D.I.C. Veritas

Novi magazin, Beta, 31.10.2010, Veritas: 29 godina od egzodusa 4.000 Srba sa područja istočne Bilogore

Na današnji dan, 31. oktobra 1991. godine, započela je akcija hrvatske paravojske pod kodnim nazivom “Otkos-10”, koja je imala za cilj etničko čišćenje Srba sa područja istočne Bilogore, saopštio je Dokumentacioni-informacioni centar Veritas.

Narod istočne Bilogore, koja je smeštena u trouglu između Bjelovara, Daruvara i Virovitice, ocenivši da malobrojne srpske snage, njih oko 400 neće moći dugo da izdrži pritisak šest puta brojnijih hrvatskih formacija, “krenuo je u egzodus spašavajući gole živote”, piše u saopštenju.

“Toga i narednog dana, kompletno stanovništvo iz 23 sela i jedan broj žitelja iz još 15 sela, napustilo je to područje i u izbegličkoj koloni, u kojoj se našlo oko 4.000 ljudi i preko 600 različitih vozila, prešli u Bosnu, u kojoj se još nije ratovalo. Među njima je bilo i oko 250 pripadnika drugih nacionalnosti, Hrvata, Čeha, Mađara i Roma, deo njih u mešovitim brakovima sa Srbima”, navodi se u saopštenju.

Veritas dodaje da su nakon povlačenja Srba iz istočne Bilogore, usledila ubistva preostalih stanovnika, pljačka, paljevine i miniranja kuća, uključujući i sela u kojima ranije nije ni bilo otpora.

“Do temelja (su) izgorele drvene crkve bilogorskog stila, jedinstveni spomenici kulture nulte kategorije pod zaštitom UNESCO-a: hram sv. Dimitrija u Rastovcu, sagrađen pre 1700-te godine i Uspenije Presvete Bogorodice u Donjoj Rašenici iz 1709. godine”, kažu u Veritasu.

Na tom području od 1991. do 1997. godine, koliko je do sada utvrđeno, život je izgubilo 65 osoba, većinom srpske nacionalnosti i onih koji su bili u rodbinskim vezama sa srpskim porodicama.

Od ukupnog broja stradalih 41 je civil, od kojih je 17 ubijeno pre akcije “Otkos-10”, tokom kampanje zastrašivanja i zlostavljanja, te 23 pripadnika Teritorijalne odbrane , dok su dvojica Srba, koji su ostali u hrvatskoj vojsci i policiji, “likvidirani od strane saboraca”, dodaje se u saopšnju.

“Za navedene zločine nad Srbima počinjene u istočnoj Bilogori do sada je odgovarao samo Veljko Marić, pripadniku ZNG iz Grubišinog polja, kojeg je Veće za ratne zločine u Beogradu osudilo na kaznu zatvora od 12 godina zbog ratnog zločina protiv civila zato što je 31. oktobra 1991. godine u selu Rastovac, u opštini Grubišno Polje, hicima iz vatrenog oružja ubio Petra Slijepčevića (1926) u porodičnoj kući”, podseća Veritas.

Dok je Marić u srpskim zatvorima izdržavao kaznu, protiv njega je srpsko pravosuđe otvorilo još jednu istragu. Iako istraga nije završena, on je u junu 2015. godine iz Srbije prebačen u Hrvatsku, a prilikom transfera hrvatska strana se obavezala da će nastaviti krivični postupak protiv Marića započet u Srbiji.

“Do sada nema potvrde da preuzetu obavezu (Hrvatska) i ispunjava”, zaključuje Veritas.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.