D.I.C. Veritas

NoviList.hr, 08. 02. 2002, Kraus ima novi plan kako zabraniti ustaški pozdrav. Plenkovića je predugo čekao, sada mu je dosta

Znam da sve ovisi o gospodinu premijeru i prvo sam pokušavao s ovim ići preko njega. To sada traje već dulje od godinu dana, nisam uspio, i krećem na drugi način

Ognjen Kraus, predsjednik zagrebačke Židovske općine, bio je vrlo strpljiv u vezi sa svojom inicijativom zakonske zabrane ustaškog pozdrava »Za dom spremni«, čekajući zeleno svjetlo premijera Andreja Plenkovića i HDZ-a, ali sada mu je dosta.

Još u siječnju prošle godine održan je u prostorijama Židovske općine prvi sastanak o ovoj temi, a prisutan je bio i potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Damir Habijan.

Ohrabren svime što je tada čuo, Kraus je optimistično najavio da će već do sredine 2021. Kazneni zakon biti u Saboru izmijenjen kako bi se njime sankcioniralo javnu uporabu ustaškog pozdrava i ostalih simbola NDH.

No, u međuvremenu se ta stvar nije maknula s mrtve točke i to iz jednostavnog razloga, HDZ ne podržava Krausovu ideju.

Plenković je u više navrata izjavio da »Za dom spremni« nije dopušten ni po postojećem zakonskom rješenju i da stoga nema potrebe bilo što mijenjati.

I Kraus se sada odlučio okrenuti oporbenoj ljevici. On je vjerovao da će njegovi saveznici Milorad Pupovac, Furio Radin i Veljko Kajtazi iz pozicije članova vladajuće koalicije biti u stanju napraviti pritisak na predsjednika Vlade da pristane zabraniti »Za dom spremni«.

Međutim, Krausove su se nade izjalovile, shvatio je da spomenutima ovo i nije najpreče u njihovom odnosu s HDZ-om.

 

Zakonski članak

– Nisam odustao i neću. Znam da sve ovisi o gospodinu premijeru i prvo sam onda pokušavao s ovim ići preko njega. To sada traje već dulje od godinu dana, nisam uspio i, naravski, krećem na drugi način, u suradnji s opozicijom.

Na koncu, opozicija je odmah podržala moj prijedlog i to je zato logično, rekao nam je Kraus.

SDP je mogao i ranije poslati u saborsku proceduru promjene Kaznenog zakona, ali nisu to htjeli učiniti dok je predsjednik Židovske općine Zagreb čekao premijerov odgovor.

– Krausu sam u startu kazao da smo mi spremni učiniti ono što židovska zajednica, uz srpsku i romsku najpogođenija u NDH, smatra potrebnim. Nije ovo nešto na čemu se skuplja političke poene, nego civilizacijsko pitanje, ističe predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Dakle, može se očekivati da će SDP, u dogovoru s Krausom, uskoro predložiti da se u KZ ugradi članak 325. a, koji bi glasio: »Tko u javnom prostoru koristi, javno ističe, nosi na odjeći ili pokazuje u javnosti na drugi način simbole, parole, slogane, zastave, znakove, oznake, slike, imena, nadimke, nazive, pozdrave, pokliče, načine pozdravljanja, geste, odore ili njihove dijelove ili druga obilježja fašističkog, nacionalsocijalističkog, ustaškog i četničkog pokreta ili režima ili njihovih vodećih osoba ili postrojbi, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine«.

Istim bi se zakonskim člankom sankcioniralo i korištenje navedenih obilježja u medijima i na društvenim mrežama.

 

Crvena petokraka

Budući da se HDZ ne slaže s tim, izvjesno je da predsjednik Sabora Gordan Jandroković ne bi žurio s otvaranjem rasprave o toj točki. Možda bi prošlo i 60 dana od njezinog uvrštenja u dnevni red, a u tom bi slučaju SDP imao pravo da, u skladu s Poslovnikom, potpisima najmanje 30 zastupnika prisili Jandrokovića da zabranu »Za dom spremni« stavi na raspravu u roku od sedam dana.

Ne bi to SDP mogao sam, nakon raskola unutar njihovog Kluba oni nemaju niti blizu 30 zastupnika. Ni pomoć Kluba zeleno-lijevog bloka ne bi im bila dovoljna, morali bi se obratiti bivšim kolegama iz Kluba zastupnika Socijaldemokrati.

Naravno, Krausov zakon ne može dobiti većinsku podršku u Saboru. Čak ni kada bi ga podržali i pojedini Plenkovićevi koalicijski partneri, poput SDSS-a, reformista, Radina ili Kajtazija.

Eventualni gubitak tih zastupnika Plenković bi lagano kompenzirao glasovima oporbene desnice koja se izričito protivi zabrani »Za dom spremni«.

To, znači, nije tema koja strogo dijeli parlamentarnu većinu i opoziciju, kao što je to zahtjev za opoziv ministra Darka Horvata ili, pak, prijedlog za osnivanje nekog istražnog povjerenstva.

Oporba je jedinstvena samo kada je riječ o pitanjima koja nemaju svjetonazorski karakter, a »Za dom spremni« nikako ne spada u tu kategoriju.

Valja naglasiti da u taboru protivnika unošenja u Kazneni zakon članka 325. a tek možda manjina ima nekakve sentimente prema NDH.

Među njima sigurno nije predsjednik Vlade, ali HDZ-u je uvijek bio problem zakonska zabrana »Za dom spremni« koja ne bi istovremeno obuhvatila i crvenu petokraku.

Osim toga, stav je Plenkovića i HDZ-a da je slogan »Za dom spremni« legitiman u grbu udruge HOS-a koja je uredno registrirana.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.