D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 21.04.2023, HRVATI MENJAJU ZAKON, ALI NAVIKE OSTAJU: Zašto se neki u Zagrebu teško odriču ustaškog pozdrava i simbola

DA Hrvati po hitnom postupku menjaju propise, ali ne i ustašku klimu pokazala je burna rasprava u Saboru tokom izmena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kojim se predviđaju drastično veće kazne za ustaški pozdrav i isticanje simbola NDH.

Tokom zasedanja, poslanik Mosta Miro Bulj svoje izlaganje na ovu temu završio je zloglasnim usklikom – “Za dom spremni”.

Bulj je iz skupštinske klupe tvrdio da je cilj uvođenja “verbalnog delikta” omogućavanje kažnjavanja hosovaca i njihovog pozdrava, kao i ukidanje slobode govora. Iz skupštinske sale izbačen je jer je poslednju opomenu za udaljavanje sa sednice zaradio, ne zbog pokliča, već tek pošto je lično počeo da vređa predsednika Sabora Gordana Jandrokovića:

- Vidi koliko vas se okupilo, da bi progurali verbalni delikt. Ko će prosuđivati šta su lažne vesti. Vi ste ovo nametnuli i našli model kako kazniti ljude koji su se borili u HOS-u i koji se legitimno pozdravljaju ovim pozdravom.

Bulj je dobio nekoliko opomena prigovarajući na proceduru donošenja zakonskih izmena, za šta ga je Jandroković kaznio. On tu nije stao, nego je tražio u ime kluba Mosta pauzu od deset minuta, pa je ponovio sve zajedno, tvrdeći da je ustaški pozdrav legitiman među veteranima i pozvao poslanike HDZ da ne glasaju za ovaj zakonski predlog:

- Slava Ukrajini vam je u redu, a “Za dom spremni” ne smemo ni reč.

Poslanik Marijan Pavliček ispred Hrvatskih suverenista rekao je da se ne može odupreti utisku da se ovaj zakon donosi pod pritiskom SDSS (stranka Milorada Pupovca), a uoči komemoracije u Jasenovcu. Pupovac je odgovorio da je uzvikivanje ustaškog zločinačkog pozdrava za vreme rasprave u Saboru teška uvreda i poziv na mržnju i nasilje. On je negirao da je zakon izraz njegove volje i poručio da je upravo obraćanje Bulja pokazalo opravdan razlog da se ovaj propis bavi pozdravima koji podstiču mržnju.

Direktor Dokumentaciono-informativnog centra “Veritas” Savo Štrbac za “Novosti” ukazuje na to da je predsedniku Sabora nastup Bulja zasmetao tek kada je krenuo na njega, ali ne i sam pozdrav. On objašnjava da u zakonu ostaje isti opis inkriminacije kao i 1977. godine, da se ništa ne menja u opisu dela i da će i dalje deblji kraj izvući Srbi.

- Oni povećavaju kazne po hitnom postupku, a ne menjaju normu. Ali su plasirali u javnost da ispada da će za pozdrav “Za dom spremni”, kažnjavati drakonski. Ko će nadrljati posle ovih kazni, pa Srbi, jer su im i dosad izricali zatvorske kazne za prekršaje. Nikada niste čuli za takve kazne za Hrvate. Kako se do sada u praksi primnjivala odredba pomenutog prekršaja iz člana 5. govore i sledeći primeri: U avgustu prošle godine na 15 dana zatvora osuđen je Srboljub Popratnjak, Srbin rodom iz Knina, koji je iz Čikaga došao da poseti rodni kraj, zato što je na svom profilu na društvenim mrežama objavio sliku Draže Mihailovića i fotografiju Četničkog doma u Indijani – zato što je time vređao nacionalne osećaje građana Hrvatske.

Štrbac ističe da oni stalno podvlače da to nije Pavelićev pozdrav “za Dom spremni” nego da je onaj hosovski “legalnih jedinica koje su ušle u hrvatske odbrambene snage devedesetih”, a koje, ističe, imale iste ustaške oznake i grb. Prema njegovom mišljenju, Hrvati ovim izmenama pokušavaju da se primire jer, kako kaže, predsedavaju do 1. marta sledeće godine Međunarodnim savezom o sećanju na Holokaust i podseća da su isti model ponašnja imali pre ulaska u EU, a da su posle toga ubrzano vratili svoj vokabular.

Da se ustaškom tonu u Hrvatskoj ne želi stati na put pokazuje i događaj od pre samo nedelju dana kada su splitski crnokošuljaši obeležili “dan Nezavisne Države Hrvatske” uz povike “Za dom spremni” i poručili da ga se neće odrći uprkos najavljenim drakonskim kaznama.

- Kada smo branili Hrvatsku od srpskog agresora nije smetao nikome, mi ćemo biti za dom spremni uvek – poručili su i govore su završavali sa “Bog i Hrvati, za dom”, dok su prisutni odgovarali “spremni”.

A da na sve načine pokušavaju da ožive ustašku ideologiju i da izvedu reviziju istorije govori i nedavna konferencija o ozloglašenom kardinalu Alojziju Stepincu koja je održana u Evropskom parlamentu. O masovnoj restauraciji ustaštva govori i tabla HOS sa pomenutim zloglasnim pokličem nadomak Jasenovca, kao i imenovanje ulica po čelnicima iz epohe NDH.

 

Kazne od 700 do 4.000 evra

HRVATSKI sabor je iz drugog pokušaja prihvatio Vladin predog za hitni postupak izmena Zakona o prekršajima javnog reda i mira, a rasprava je završena. Ovim izmenama, onima koji remete javni red i mir “izvođenjem, reprodukovanjem pesama, tekstova, isticanjem simbola, slika, crteža, čiji sadržaj izražava ili podstiče mržnju, osim zatvorske kazne od maksimalno 30 dana, predviđeno je povećanje sa dosadašnje od 20 do 150 evra, na globu – od 700 do 4.000 evra.

 

M. Stanojković

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.