D.I.C. Veritas

NoviMagazin, Beta, 29. 09. 2023, Veritas: Na današnji dan 1991, poginuli major JNA Milan Tepić i vojnik Stojadin Mirković

Dokumentaciono informativni centar “Veritas” saopštio je da su na današnji dan 1991. streljani oficiri u kasarni u Bjelovaru, dok je major Milan Tepić minirao kasarnu i poginuo, kako oružje ne bi palo u ruke pripadnicima Zbora narodne garde (ZNG) Republike Hrvatske.

Veritas piše da su pripadnici ZNG (zenge) napale kasarnu “Božidar Adžija” u Bjelovaru i da je na kraju dana komandant 265. mehanizovane brigade JNA, pukovnik Rajko Kovačević, naredio obustavu dalje odbrane, odlaganje oružja, predaju vojnika i starešina i njihovo postrojavanje u krugu kasarne.

“Nakon toga su oko 19.00 časova pripadnici ZNG ušli u kasarnu iz koje se više nije pružao nikakav otpor. Po ulasku u kasarnu, Jure Šimić je, u svojstvu predsednika Kriznog štaba Bjelovara, naredio da se streljaju komandant Kovačević i njegovi pomoćnici, potpukovnik Miljko Vasić i kapetan prve klase Dragiša Jovanović”, podseća Veritas u saopštenju.

Dok je trajala borba za kasarnu, major JNA Milan Tepić (34), komandant skladišta borbenih sredstava “Barutana” u selu Bedenik, nedaleko od Bjelovara, s ciljem sprečavanja njegove predaje pripadnicima ZNG, minirao ga je sa 170 tona eksplozivnih sredstava, kojom prilikom su stradali i on i vojnik Stojadin Mirković (19), koji, uprkos Tepićevoj naredbi, nije hteo da se preda.

Hrvatska strana je potvrdila gubitak 11 svojih vojnika, zbog čega su, posle predaje, iz osvete, streljali komandira straže na tom objektu, starijeg vodnika Ranka Stevanovića iz Prokuplja.

U kasarni “Božidar Adžija”, pored pomenutih oficira, poginula su još šestorica pripadnika JNA (Zoran Krstić, Šukri Keljani, Ljubiša Lazić, Nedeljko Jovetić, Berdoli Ejup i Goran Radovanović), a zarobljeno je 59 oficira, podoficira i građanskih lica na službi u JNA i oko 250 vojnika, koji su, nakon fizičkih i psihičkih zlostavljanja u logorima u Bjelovaru, razmenjeni 9. novembra iste godine u Bosanskom Šamcu.

Za opisane zločine nad pripadnicim JNA još niko nije osuđen.

Županijski sud u Rijeci presudom od 2. oktobra 2019. nepravosnažno je oslobodio Juru Šimića, a tu je presudu početkom septembra ove godine potvrdio i Vrhovni sud RH.

Hrvatski sudovi oslabađajuću presudu optuženom Juri Šimiću zasnivaju na iskazima njegovih saboraca da je on u vreme zauzimanja kasarne bio u prostorijama kriznog štaba i na mišljenju hrvatskih veštaka sudsko-medicinske i balističke struke da su uzrok smrti trojice oficira JNA eksplozivne povrede.

Predsedništvo SFRJ je 19. novembra 1991. proglasilo majora Milana Tepića, rodom iz Komlenca kod Bosanske Dubice, narodnim herojem, jedinim u ratu devedesetih.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.