D.I.C. Veritas

“Novosti”, 04.04.2012. Predstavljena knjiga Veselina Šljivančanina

Dramatična ispovest “Branio sam istinu” u izdanju “Novosti” od srede na kioscima. Simić: Knjiga vraća naše najteže uspomene. Šljivančanin: Nisam nikoga vređao i ponižavao

PONOSNO i hrabro gledam svakome u oči, i sve što sam zapisao je tačno i istinito. Bez uvrede i ponižavanja bilo koga. Nisam pisac, ali sam želeo da prenesem moju sudbinu i ono što sam doživeo – rekao je Veselin Šljivančanin predstavljajući u utorak svoju knjigu “Branio sam istinu”, dnevnik o 2.450 dana koje je proveo u Hagu, u izdanju Kompanije “Novosti” koja je od srede u prodaji.

Krcata je bila konferencijska sala hotela “Balkan”, pretesna da primi sve poštovaoce i prijatelje Veselina Šljivančanina. Kao i tokom 2.450 mučnih i gorkih dana koje je proveo u zatvoru, podršku su mu iz publike pružale ćerke Olja i Saša, sin Mlađen i supruga Persa. Promociji su prisustvovali i Vladislav Jovanović, Kosta Čavoški, Trivo Inđić, Dunja Lango, Vladimir Petrović Pižon, Milutin Šoškić…

Bivši oficir JNA, bivši haški optuženik i zatvorenik, dokazao je svoju istinu i sada kao slobodan čovek čitaocima nudi svoju ispovest – detaljno opisane dane provedene u Hagu. Priča o Vukovaru, međutim, nije priča ove knjige.

Zahvalivši se svima koji su pomagali njegovoj porodici i njemu, Kompaniji “Novosti”, Šljivančanin je rekao da veruje da će ljudi razumno čitati njegove zapise:

- Nije mi bila želja da bilo koga omalovažavam ili uzdižem. Od prvog dana kada sam zatvoren u podrum u 29. novembra, zatražio sam list papira i odlučio da vodim dnevnik.

Svoju reč o knjizi “Branio sam istinu” izneo je i profesor Predrag Simić, ističući da će ona izazvati žestoke emocije, jer budi sećanja na tragediju bivše države, na njene učesnike.

Vukovarska bitka bila je, po njegovim rečima, bitka koju je JNA dobila ali je to bila i poslednja njena pobeda, tu je nestala i JNA i SFRJ.

- Ova knjiga izazvaće i žestoka osporavanja, u Zagrebu, Beogradu, Podgorici, ali i u Sheveningenu, jer major Šljivančanin ne štedi neke od onih sa kojima je delio zatvoreničke dane. Major Šljivančanin iznosi svoju istinu, Crnogorca, Jugoslovena, oficira JNA, koji se zakleo na vernost državi. Knjiga “Branio sam istinu” vraća na dnevni red neke od naših najtežih uspomena, otvara pitanje kako je Jugoslavija mogla tako da nestane, u užasu – rekao je Simić.

KNjIGA I O VUKOVARU – Napisao sam i drugu knjigu i verujem da će i ona ugledati svetlost dana. U njoj govorim o sebi i svojim vojnicima, kako smo se trudili da ispunimo zakletvu datu otadžbini deblokirajući kasarne, spasavajući narod… Ne plašim se da objavim i tu knjigu stradanja, jer sam uveren da sam radio ono što je časno i pošteno – rekao je Šljivančanin.

Otkrivajući razloge zbog kojih su se “Novosti” opredelile za ovaj rukopis, Manojlo Vukotić je kazao da nije reč samo o ekskluzivi:

- To je prvi dnevnik takve vrste. Iskren do naivnosti, bolan do krika. Ogledalo svetske nepravde. Portret državne i nacionalne nebrige. Gorka opomena našem ponižavanju. Opredelili smo se za ovaj dnevnik i zato što je on otvorena ćelija dosad zatvorene istine. Prvi put pravim ključem otključana je velika antisrpska tvrđava.

Knjiga “Branio sam istinu”, po Vukotićevim rečima, nije knjiga poetike, nije nastala u literarnoj inspiraciji, nema mudrovanja, filozofiranja i raslojavanja.

- Ovo je štivo satkano od autentičnih činjenica, satnica, imena, brojki, pisama, osuda, presuda… Brižno beleženo, u samoći, u ponoći, u gubljenju vere, u vraćanju nade, u rvanju sa Golijatom, ovo Šljivančaninovo ispisivanje razgrće jedno nepoznato polje ljudske drame koje se više ne sreće i ne ponavlja – rekao je Vukotić.

Gardijski oficir Veselin Šljivančanin, naglasio je Vukotić, postrojio je pred nama 2.450 svojih zatvorskih dana u besprekoran red.

- Ne stoji on pred nama u stavu mirno, nego mi pred njegovim činjenicama – vojnicima. I kada komanduje “voljno” – ti surovi dani, ta prevrtljiva pravda, to preslišavanje, saslušavanje, neprestano kapanje sumnje po temenu, omeđeni krug šetnje, svitanja koja ne donose svetlost, koraci koji vode ka izgubljenosti – sve to dugo, dugo ne daje nam smiraj. Šljivančaninova drama postaje i naša. Čak opšta. Opšteljudska.

Šljivančanin je desetak svojih rokovnika u kojima je predano i vojnički precizno vodio haški dnevnik, dao u ruke novinaru Vanji Buliću.

- Kad čitate ovaj rukopis, shvatite kako prolazi 2.450 dana u iščekivanju da ljudima kažete istinu ne samo o sebi nego i o državi iz koje ste došli. Iako bi mnogi rekli da nije vreme za ovu knjigu, “Novosti” su odmah shvatile da jeste i da je treba objaviti. Istorija se tako i piše – zaključio je Bulić.

Potresne delove iz Šljivančaninove knjige čitao je glumac Gojko Baletić.

SRPSKI NAROD

- Rekao sam i u haškom sudu i sad ponavljam: volim sve dobre ljude čitavog sveta, ali najviše srpski narod, zato što sam u tom narodu doživeo sve najlepše – istakao je Šljivančanin.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.