D.I.C. Veritas

Politika, 03. 11. 2023, HRVATSKA NVO TRAŽI ISTRAGU ZLOČINA U VUKOVARU: Nova krivična prijava protiv 51 oficira JNA

To je državni projekat, hrvatsko pravosuđe će proganjati i osuditi sve koji su se suprotstavili oružanoj secesiji, kaže za „Politiku” advokat Dušan Bratić

Advokati nedavno osnovane nevladine organizacije (NVO) u Hrvatskoj, Centra „Dr Ivan Šreter” podneli su tamošnjem državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv 51 nižerangiranog oficira Jugoslovenske narodne armije zbog ratnog zločina u Vukovaru. Oni smatraju da procesi koji su tokom više decenija sprovođeni u Srbiji, Hrvatskoj i pred Haškim tribunalom, nisu rasvetlili ulogu JNA, kao i da je niži vojni kadar izbegao krivičnu odgovornost za ratne zločine nad hrvatskim zarobljenicima koji su streljani posle oslobađanja Vukovara, od 18. do 21. novembra 1991.

Haški sud je u presudi visokim oficirima JNA, takozvanoj vukovarskoj trojci, zaključio da je jedino pukovnik Mile Mrkšić mogao da izda naređenje da se vojska povuče i zarobljenici prepuste Teritorijalnoj odbrani (TO), iako nije sa sigurnošću utvrđeno kako je došlo do toga. Mrkšić i Veselin Šljivančanin osuđeni su na zatvorske kazne, dok je Miroslav Radić oslobođen.

U Beogradu je 15 godina trajao sudski proces protiv 30 pripadnika TO i paravojnih formacija u tri postupka, ali ni u jednom nisu bili optuženi pripadnici JNA. Hrvatski advokat Berislav Živković tvrdi da je u slučaju bitke za Vukovar lažno predstavljeno da JNA nema veze sa zločinima i da su ih činili „teritorijalci”, dok je zapravo istina da je svaka jedinica koja je učestvovala u operaciji bila pod komandom JNA.

Stipo Mlinarić, saborski zastupnik i predsednik ove organizacije civilnog društva kaže da je udruženje osnovao po ugledu na Centar „Simon Vizental”. Angažovao je advokata Živkovića koji tvrdi da može da dokaže da je JNA kontrolisala i osmislila vojnu operaciju i naoružavala sela gde su bili nastanjeni Srbi. Oni ocenjuju da je ova prijava „ključ svega” i da će predstojeći postupak rasvetliti mnoge stvari. Prijavu su, kako kažu, napisali na 61 stranici i uz nju su dostavili još 165 strana priloga i očekuju da hrvatsko tužilaštvo podigne optužnicu.

„To je državni projekat, a pravosuđe Hrvatske će proganjati i osuditi sve koji su se suprotstavili oružanoj secesiji Hrvatske. Pitanje je samo kojim redom će ko doći pod udar, zavisno od značajnog datuma iz rata, njihovih unutrašnjih sukoba ili naređenja politike. Imena se ne saopštavaju, svako ko je kročio u Vukovar sada ne sme iz Srbije. To je već oprobani recept”, kaže za „Politiku” beogradski advokat Dušan Bratić.

Jugoslavija je, dodaje Bratić, oružjem razbijana iznutra ali je ceo rat organizovan, usmeravan i pomagan spolja.

„Ni SRJ, a kasnije ni Srbija nisu bile zainteresovane da procesuiraju nosioce državne i vojne vlasti u Sloveniji i Hrvatskoj koji su taj zločin izvršili. Vrh vojske i države smo isporučili Hagu i tako olakšali posao Slovencima i Hrvatima da godinama sude onima koje je lakše osuditi. I to bez dokaza. Može se očekivati je da takozvano Kosovo, po uzoru na svoje učitelje i prijatelje, osudi sve one momke sa Paštrika i Košara i da tako Srbija kao država postane zemlja sa najviše osuđenih za ratne zločine u istoriji”, zaključuje Bratić.

Hrvatsko tužilaštvo sada može da prihvati krivičnu prijavu i zatraži istragu ili da je odbaci. Savo Štrbac, direktor Centra „Veritas” kaže da ovu prijavu treba posmatrati u svetlu predizborne kampanje u Hrvatskoj i borbe za političke poene.

„Uskoro sledi obeležavanje godišnjice ’pada Vukovara’ kako Hrvati nazivaju taj događaj. U toku su pripreme, a gradonačelnik je postao i predsednik Domovinskog pokreta. Iduće godine su izbori za Evropski parlament, kao i predsednički i parlamentarni izbori. U Hrvatskoj je počela bitka za biračko telo u kojoj veliki značaj imaju takozvani braniteljski glasovi”, navodi Štrbac.

Smatra da su svi oni protiv kojih je podneta prijava već na poternici hrvatske policije. Ukoliko tužilaštvo protiv njih otvori istragu, onda posle nacionalnih mogu biti raspisane i međunarodne poternice. Nije isključeno ni da neki od njih sada žive u Hrvatskoj.

 

Dorotea Čarnić

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.