D.I.C. Veritas

Novosti portal, 02.08.2016., Veterani prekinuli skup u Morpolači

Izvikujući nacionalističke parole i vrijeđajući učesnike skupa, grupa od dvjestotinjak veterana omela je 1. avgusta navečer narodno-crkveni zbor mještana Morpolače u općini Stankovci, u Zadarskoj županiji.

Oko 300 mještana i ljudi porijeklom iz ovog kraja uz dozvolu policije okupilo se blizu krsta koji je postavljen na mjestu gdje planiraju sagraditi crkvu, a zbor je i bio predviđen za prikupljanje donacija i priloga za gradnju.

U neko doba pojavili se veterani noseći hrvatske zastave i bengalke, koji su izvikivali parole i vrijeđali okupljene, a pjevačici koja je nastupala oteli su i mikrofon. Po iskazima mještana, navodno su tražili jednog pjevača iz Srbije koji nije ni trebao nastupiti. Nakon što su se mještani i veterani izmiješali, organizator je odlučio da prekine skup.

Na licu mjesta bila je zadarska policija, čiji su pripadnici spriječili fizičke nasrtaje, ali nisu razdvajali dvije grupe. Mještane je narednog dana posjetio saborski zastupnik Milorad Pupovac, upoznao se sa situacijom i dao im podršku.

N.J.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.