D.I.C. Veritas

Novosti Portal, 13.12. 2019, Državno izborno povjerenstvo istražuje ćirilične plakate SNV-a

Ideja da Srpsko narodno vijeće plaća izborne plakate bilo kojem kandidatu je suluda. Našim potezom željeli smo skrenuti pažnju na probleme koji postoje u provedbi Zakona o jeziku i pismu nacionalnih manjina, kaže Boris Milošević

Državno izborno povjerenstvo (DIP) istražuje plakate s predizbornim sloganima Kolinde Grabar-Kitarović, Zorana Milanovića i Miroslava Škore ispisanima na ćirilici, koje je Srpsko narodno vijeće (SNV) u sklopu kampanje ‘Da se bolje razumijemo’ postavilo u Zagrebu, Splitu i Rijeci.

DIP je tako od SNV-a prije nekoliko dana zatražio objašnjenje hoće li u kampanji biti istaknuti i plakati ostalih kandidata za predsjednika s njihovim izbornim sloganima.

‘Kampanjom ‘Da se bolje razumijemo’ ne podržavamo niti jednog kandidata ili kandidatkinju niti radimo protiv nekog od kandidata i kandidatkinja za predsjednika RH. Taj stav smo i komunicirali proteklih dana u javnim nastupima.

Sama javna kampanja ‘Da se bolje razumijemo’ započeta je najavom na press konferenciji održanoj 17. oktobra 2019. na kojoj je objašnjeno kako je cilj kampanje promocija ćirilice i ćiriličnog pisma u javnom prostoru te da se s njome nastoji skinuti stigma s ćirilice i poslati poruka da njezino korištenje, bilo u privatnoj ili javnoj upotrebi, ne ugrožava nikoga, a pogotovo ne većinski narod’, navodi se u odgovoru SNV-a.

‘Za zadnju fazu kampanje, u kojoj se nastoji privući pažnju medija i javnosti na činjenicu da unatoč postojanju zakonskog okvira i ratificiranih međunarodnih konvencija postoje veliki problemi u primjeni ravnopravne službene uporabe srpskog jezika i ćiriličnog pisma, iskorištena je činjenica da u javnosti i medijima kao tema prevladavaju izbori za predsjednika Republike Hrvatske’, odgovorili su iz SNV-a na DIP-ov upit i dodali kako su sama mjesta za plakate ugovarana dosta ranije od samog postavljanja koje je odrađeno 5. decembra, a sve kako bi se ona mogla na vrijeme zakupiti.

‘Osim toga, u vrijeme ugovaranja mjesta postavljanja plakata nismo imali saznanja tko će sve prikupiti dovoljan broj potpisa za potvrdu kandidature. U to vrijeme nismo imali saznanja niti o predizbornim sloganima svih kandidata, a ravnomjerno postavljanje plakata za veći broj kandidata bi nam neracionalno poskupio kampanju, što smo htjeli izbjeći jer cilj kampanje nisu kandidati, već vidljivost ćirilice kao pisma’, poručili su iz SNV-a.

Dopis sa sličnim upitom jutros je stigao na adrese izbornih stožera Kolinde Grabar-Kitarović, Zorana Milanovića i Miroslava Škore. DIP je od njih zatražio da se očituju jesu li naručili i snosili troškove za plakate ili su ih prihvatili kao donaciju u proizvodima i uslugama.

Iz DIP-a su za RTL rekli da su na vlastitu inicijativu tražili očitovanje kandidata te da su zasad dobili dva odgovora. Iz stožera Kolinde Grabar-Kitarović su odgovorili kako ‘takve plakate nisu naručili niti ih prihvaćaju kao donaciju’, dok iz Škorinog stožera poručuju da jedina zdravorazumska reakcija na dopis DIP-a glasi: ‘Besposlen pop i jariće krsti.’

‘Ne znam otkud nekome ideja da bih ja od Srpskog narodnog vijeća naručivao plakate na ćirilici ili da bi oni na takav način donirali moju kampanju. Ovdje se radi o trećem scenariju, a to je neovlašteno korištenje mog imena i predizbornog slogana od strane SNV-a. Neka se DIP obrati njima’, odgovorio je Škoro.

Boris Milošević, predsjednik Srpskog narodnog vijeća, za Novosti je kazao da je ideja da SNV plaća izborne plakate bilo kojem kandidatu – suluda.

- Isključivo je riječ o kampanji ‘Da se bolje razumijemo’ s ciljem promoviranja ćirilice koja je započela još prije dva mjeseca. U okviru kampanje smo iskoristili činjenicu da su izbori za predsjednika RH jedna od najvažnijih tema u javnosti pa smo našim plakatima željeli skrenuti pažnju na negativnu percepciju ćirilice u javnosti i probleme koji postoje u provedbi Zakona o jeziku i pismu nacionalnih manjina. Smatram da smo akcijom uspjeli privući pažnju javnosti, ali poruke govora mržnje koje su ispisane na dijelu plakata nažalost govore da je pred nama još puno posla – zaključuje Milošević.

Piše T.O.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.