D.I.C. Veritas

Novosti Portal, 23.08.2019, Još jedan napad u Viškovu: Pretukli povratnika uz psovanje srpske majke

Udarili su me više puta šakom u glavu i u prsa pa su me gurnuli uz zid. Prepao sam se i uznemirio, posebno zato što sam srčani bolesnik. Napadači su očito znali tko sam i koje sam nacionalnosti, svjedoči 70-godišnji Dobrivoje Arsić kojem je dijagnosticirano predinfarktno stanje

Dan prije teških napada u kafićima na kninskom području dogodio se još jedan incident na nacionalnoj osnovi. U Viškovu pokraj Rijeke pretučen je 70-godišnji građanin srpske nacionalnosti Dobrivoje Arsić. U utorak, oko 20 sati, Arsić se vraćao kući svojim kombijem. Želio ga je parkirati pred zgradom u kojoj stanuje na mjestu na kojem inače parkira i koje je očistio za tu potrebu, s obzirom da je kombi veći od običnog auta.

Međutim, tamo je bio parkiran drugi automobil. Pitao je djecu znaju li čije je to vozilo, na što mu je jedan dječak kazao da se radi o automobilu od prijatelja njegovog oca koji im je došao u posjet u susjednu zgradu. S parkinga je zamolio susjeda da pomakne automobil ili da mu dobaci ključeve pa će ga on sam preparkirati. Susjed to nije želio napraviti, pa je Arsić parkirao ispred automobila i otišao kući. Tada je počelo najprije vrijeđanje na nacionalnoj osnovi, a onda i lupanje po kombiju na što je Arsić nazvao policiju, sluteći do čega bi moglo doći. Vratio se na parkiralište gdje su ga nastavili vrijeđati spominjući mu ‘majku srpsku’. Sukob je kulminirao kad su ga fizički napali.

- Udarili su me više puta šakom u glavu i u prsa pa su me gurnuli uz zid. Prepao sam se i uznemirio, posebno zato što sam srčani bolesnik. Ne znam te ljude, ali pretpostavljam da me udarao vlasnik tog automobila. Oni su očito znali tko sam i koje sam nacionalnosti – kaže Arsić za Novosti.

Pomaknuo je kombi i ponovo nazvao policiju koja je došla tek u 21 sat. Uzeli su izjavu od njega i najavili mu da će ga privesti zbog narušavanja javnog reda i mira na što ih je upozorio da je prošao operaciju srca i da se osjeća loše. Policija je otišla i kod susjeda kod kojeg se, kako kaže Arsić, zadržala tek koju minutu. Pretučeni je potom otišao kod liječnika koji mu je dijagnosticirao predinfarktno stanje.

Arsić je, inače, od 1969. građanin Rijeke. Godine 1991. izbačen je i stana i izbjegao iz Hrvatske. Vratio se 2000., a u Viškovu je od 2008. godine u zgradi napravljenoj za potrebe stambenog zbrinjavanja.

Milan Eraković, pravni savjetnik Srpskog narodnog vijeća, kaže da je indikativno da su napadači znali ime i prezime povratnika i da je vrijeđanje bilo usmjereno na njegovu nacionalnost i činjenicu da je povratnik.

- Kako se dolazak policije odužio, došlo je i do fizičkog napada. Iako je povod svega bio problem parkiranja ispred stambene zgrade, to ne može biti opravdanje vrijeđanja na nacionalnoj osnovi i fizički napad na osobu od 70 godina sa srčanim problemima i invalida. Imamo neformalna saznanja da je postupanje policajaca nažalost etnički obojeno. Naime, protiv napadača nisu podnesene prekršajne prijave, već protiv žrtve napada. Prema riječima napadnutog, jedino činjenica da je srčani bolesnik spriječila je njegovo privođenje tijekom noći te upućivanje prekršajnom sucu – kaže Eraković.

Pravni savjetnik SNV-a podsjeća da su policajci Policijske uprave primorsko-goranske slično postupili i 2015. godine prilikom održavanja tribine u HNK Ivan Zajc kada su gledaoci i posjetioci verbalno vrijeđani po nacionalnoj osnovi. Navodno su ih vrijeđali pripadnici riječke navijačke skupine Armada, premda se zapravo radilo o članovima opskurne Autohtone hrvatske stranke prava.

- Fizički napad na jednog od posjetioca karakteriziran je kao remećenje javnog reda i mira. Međutim, postupanje djelatnika pokazalo je izrazitu neobjektivnost gdje je napadač ‘upozoren’, što god to značilo, a protiv napadnutog je podignuta prekršajna prijava. Kako je prekršajni sud nakon utvrđivanja dokaza utvrdio da nije bilo govora o bilo kakvom prekršaju od strane gospodina koji je optužen, PU primorsko-goranska ulaže žalbu. Nadamo se da se obrazac neobjektivnog postupanja neće ponoviti u Arsićevom slučaju – dodaje Eraković. snv je podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

Arsić je u četvrtak sam otišao u policiju, gdje je zadržan čak četiri sata. Iz policije su Novostima odgovorii da su na području Viškova 20. kolovoza zabilježili događaj u kojem je Arsić zadobio ozljede u vidu ogrebotina. “Od imenovanog je zaprimljena kaznena prijava te je u tijeku kriminalističko istraživanje kako bi se utvrdile sve relevantne činjenice. S obzirom na tajnost izvida nismo u mogućnosti iznositi detalje kriminalističkog istraživanja, a po završetku istog javnost će biti pravodobno obaviještena”, kažu iz policije.

Situacija u riječkom kraju napeta je i zbog ubojstva Radoja Petkovića koji je u travnju ove godine brutalno pretučen ispred jednog kafića kraj Viškova. Mjesec i pol dana borio se za život u bolnici. Petković je bio potpredsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Kastva i dugogodišnji član SDSS-a. Pretukao ga je Ilija Glavić. Na snimkama nadzorne kamere, prema pisanju medija, vidi se da Glavić nije odustajao od udaraca čak ni kada je 63-godišnji Petković izgubio svijest i pao na tlo. Tri puta ga je svom snagom udario u glavu, od čega je Petković s krvarenjem u mozgu i prijelomom svoda lubanje pao na pod. U optužnici kao motiv sukoba nije navedena etnička pripadnost, a tužitelji na više pitanja Novosti nisu odgovorili koji je motiv Glavićevog napada.

Sami pripadnici srpske zajednice otkrili su da je osumnjičeni Glavić, rodom iz jednog sela kraj Bosanskog Broda, već otprije poznat tužilaštvima Bosne i Hercegovine te Republike Srpske. ‘Na temelju izjava svjedoka, Ilija Glavić je na listi osumnjičenih u predmetima koje je Haški tribunal još 2006. predao Tužilaštvu BiH. Sumnjiči ga se za premlaćivanja, teške povrede i silovanja po brodskim logorima u proteklom ratu’, kazao je Marko Grabovac, predsjedavajući Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine i predsjednik Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda.

Goran Borković

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.