D.I.C. Veritas

Mondo, Tanjug, 30.01.2019, Sudija sprema oslobađanje Mladića i Karadžića!?

Kristof Fluge, bivši sudija haškog Tribunala, optužio je sudiju Žan Klod Antonetija da za haške optužnike, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, priprema oslobađajuću ili bar presudu sa značajno blažom kaznom u odnosu na već izrečene.

Splitska Slobodna Dalmacija piše da je Fluge pre nekog vemena demonstrativno podneo ostavku na sudijsku dužnost, navodeći da to nije učinio samo iz privatnih razloga.Splitski dnevnik podseća da je Fluge u intervjuu za nemački Cajt dozvolio da se, kako se navodi, naslute razlozi dubokog profsionalnog razočaranja nekim postupcima ove pravosudne institucije.Fluge je, navodi se, zgrožen činjenicom da bi pored nedavne odluke Generalnog sekretara UN, koji vrlo iskusnom turskom sudiji nije produžio mandat samo zato jer ga vlada turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u Ankari smatra simpatizerom opozicionog pokreta Fetulaha Gulenakao i mogućnošću da Karadžić i Mladić u drugom stepenu budu oslobođeni.

Nemački sudija, naime, piše Slobodna Dalmacija, uvod u takav rasplet vidi u apsurdnoj odluci francuskog sudije Antonetija, koji je prihvatio zahtev Mladićeve i Karadžićeve odbrane i iz žalbenog postupka isključio sudije Teodora Merona, Kamela Ađiusa.

Fluge smatra apsurdnim apsurdnim to što je nadležni sudija prihvatio tezu pristrasnosti kada je u revizijskim procesima Karadžiću i Mladiću udovoljio molbi njihovih advokata koji su tražili isključenje sudija Merona i Anđiusa iz drugostepene odluke i proglase pristranim, kako kaže, samo zato jer su već sudili u sličnim procesima.

Kao ne manje važno napominje se da je Antoneti, za kojeg kažu da je kontroverzni francuski sudija, potpisao i oslobađajuću presudu lideru radikala Vojislavu Šešelju.

Upitan da li mu je zamislivo da se, kako se navodi, ”Karadžić i Mladić na kraju izvuku”, Flug je odgovorio da ništa nije nemoguće jer i na sudu rade ljudi koji čine greške.

“Postoji izreka po kojoj ste pred sudom i na otvorenom moru u Božjim rukama”, rekao je Flug za Cajt i dodao da ga iz raznih udruženja žrtava rata na Balkanu stalno opsedaju zabrinutim pitanjima hoće li Karadžić i Mladić na kraju biti oslobođeni”.

Strahovanje Fluga komentarisao je hrvatski advokat Anto Nobilo, koji ima iskustva sa haškim sudom, koji kaže da svaki rasplet u Mehanizmu haškog suda smatra mogućim, ali da mu se oslobađajuća presuda za Karadžića i Mladića ipak čini neverovatnim.

“Ne samo zbog njihove krovne uloge u brojnim ratnim pokoljima, nego i zbog činjenice da su mnogi njihovi podređeni iz komandnog lanca već osuđeni na drakonske kazne”, rekao je Nobilo za Slobodnu Dalmaciju.

Inače, prvostepenom presudom Karadžić je u Hagu pre gotovo tri godine osuđen na 40 godina zatvora, a Mladiću je 2017. u istom sudu izrečena doživotna kazna zatvora.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.