D.I.C. Veritas

Pink.rs, 09.12.2019, Novo jutro: Arhive Vatikana kriju TAČAN BROJ ŽRTAVA JASENOVCA? Po najnižoj proceni, ovaj logor svrstava se u jedan od NAJGORIH NA SVETU [Video]

Za nas naročito važno da tajne arhive Vatikana konačno pokažu ko je šta radio i ko je šta znao o zločinima nad Srbima u Jasenovcu tokom Drugog svetskog rata, kao i kakav je bio papin stav prema NDH i Alojziju Stepincu, tadašnjem hrvatskom crkvenom poglavaru, ocenili su sagovornici TV Pink.

Najava pape Franje da će u martu sledeće godine otvoriti vatikanske tajne arhive iz vremena pontifikata pape Pija Dvanaestog, koji je obuhvatao period od 1938. do 1958. godine, probudila je nadu da će biti bačeno svetlo na ulogu Vatikana u jednom od najmračnijih perioda u istoriji čovečanstva.

Istoričar Predrag Marković za Novo jutro TV Pink kaže da je takođe od velike važnosti da se sazna i odnos Svete stolice prema fašističkoj Italiji i nacističkoj Nemačkoj pre nego što je rat počeo, ali i njihova uloga u skrivanju najistaknutijih nacističkih vođa nakon što je rat završen.

Marković ocenjuje da je i broj žrtava koji se, za sada, zvanično priznaje, veliki, a veruje se da je taj broj značajno veći.

- I ona najmanja brojka koju Hrvatska priznaje, čini Jasenovac kao jedan od nagorih logora na svetu. Jasenovac je po najnižoj proceni veći od mnogih, a da ne govorimo o vrsti ubijanja. Tu bi tek Jasenovac bio svetski štampion. Dok su ovi ostali bili fabrika smrti, Jasenovac bi onda bio jedna strasna orgija nasija i smrti – kazao je Marković.

Marković smatra da zločini u Jasenovcu i spasavanje njihovih žrtava imaju i širu sliku, pa je ocenio da je su različiti motivi uticali na to da se istorija kroji drugačije.

- Jedna od misterija je zašto je nestala arhiva Dijane Budisavljević? Pitanje je kakav je motiv bio da se tako nešto uradi? Možda ona nije bila ideološki podobna – pita se Marković istiučući da su mnogi kasnije želeli da se ratna dešavanja zaborave.

- U socijalizmu je ideja bila da se rat stavi u zaborav i da se gradi novo društvo zasnovano na bratstu i jedinstvu. Mislili su da će tako da stvore harmoniju, ali, na žalost, nisu uspeli – dodaje Marković.

Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“, za Novo jutro kaže da su velika očekivanja od najavljenih otvaranja arhiva.

- Mnogo se očekuje od otvaranja arhiva. Današnji papa Franja je najavio da će u martu ponovo biti otvarani, a nama je to važno. Ono što nas interesuje zapravo kakva je bila uloga Stepinca prema Srbima u NDH u svemu tome – objašnajva Štrbac.

On podseća da je i ranije bilo sastanaka vezanih za delovanje hrvatskog kardinala Alozija Stepinca i Pape Pija XII.

- Papa Franja je već bio formirao i mešovitu komisiju koja je polemisala kakva je uloga Stepinca bila. Imali su šest sastanaka, koji su se završavali nerešeno, jer su svi ostajali pri svojim stavovima. Tu su takođe bili predsetvnici Pravoslavne crkve koji su ostali pri stavu da je Stepinac odgovoran za zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima, da je sarađivao i sa Musolinijem, Hitlerom i Pavelićem, kao i da je imao veliku ulogu da Hrišćani prelaze u katolicizam. Očekuje se da će ovi arhivi da otkriju mnogo podataka, a pre svega za Stepinca i Papa Piju XII, tačnije da li oni mogu da postanu sveci za šta se neki zalažu – objašnjava Štrbac.

Marković smatra je ćutanje Stepinca i Pija nad zločinima koji su trpeli Srbi, Jevreji i Romi neka vrsta saučesništva u zločinu.

- Papa Pije XII nikog nije ubio, ali je ta glasovita šutnja njega i Stepinca veliki problem – kazao je Marković.

On takođe naglašava da neki kardinali u svetu nisu želeli da budu nemi dok su se zločini dešavali, a nihov glas je spasio određen broj života.

- Na kraju dođemo do ličnog integriteta čoveka. U Belgiji važi da kada je Kardinal Handroje napao holokaust, i Belgijanci su na taj način spasili veliki broj svojh Jevreja. Kardinali su se različito ponašali u to vreme. Stepinac je sa druge strane uglavnom ćutao o zločinima, što na neki način to znači podršku tim zločinima – smatra Marković.

Marković smatra da su Stepinac i Papa Pije XII otvoreno izneli stav da su protiv genocida, mnogi životi bi bili spašeni.

- Da su energično ustali protiv genocida bili bi drugačije. To što nisu osudili genocid nad Srbima i holokaust nad Romima i Jevrejima – dodao je Marković.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.