D.I.C. Veritas

Politika, 01. 03. 2023, Hrvatska neće da ukloni otrovni otpad sa srpske zemlje u Dalmaciji

ZAGREB – Evropska komisija ponovo je tužila Hrvatsku Evropskom sudu zbog nepreduzimanja bilo kakvih radnji na uklanjanju 180.000 tona otrvnog otpada kod Zadra što je zvaničnom Zagrebu naloženo presudom ovog suda još 2019. godine.

Reč je o otpadu u zaleđu Zadra koji predstavlja rizik za zdravlje ljudi i okolinu. Kako dosad po tom pitanju ništa nije učinjeno, Hrvatskoj preti novčana kazna koju će plaćati svi građani Hrvatske. Zorka iz Donjih Biljana je za HRT rekla da kažu da je reč o otrovima, te da je njen muž pre manje od mesec dana preminuo od raka, prenosi Tanjug.

„Ko god da umre, umre od raka. Miris kao koža neka, smrad”, dodao je njen sumeštanin Mile.

Inače, Donje Biljane i mnoga okolna mesta su do 1995. godine većinski naseljavali Srbi. Većina je izbegla ali nisu prodali zemlju. Neki smatraju da je upravo odsustvo vlasnika zemlje iskoriščeno za odlaganje otrovnog otpada. I da se zbog toga ne vrate.

Iz Eko udruženja Ravni Kotari već deceniju upozoravaju da je oko 140.000 tona proizvodnog ostatka dovezenog iz šibenske fabrike elektroda i ferolegura opasan otpad.

Da je reč o opasnom otpadu, potvrdio je i Evropski sud i od Hrvatske još 2019. zatražio njegovo propisno zbrinjavanje. Do danas ništa se nije preduzetu. U Gradu Benkovcu tvrde da su nemoćni. Nemaju sredstava ni ovlašćenja za uklanjanje „Crnog brda”. Zemljište na kojem se nalazi, kažu, nije u njihovom posedu.

„Nažalost, grad Benkovac je tu oštećena strana, zapravo građani Biljana Donjih, Škabrnje, Nadina. Mi možemo urgirati, apelelovati i mi to činimo i želimo da se to reši”, kaže Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca.

Problem bi, kažu, trebalo da reši vlada, odnosno resorno ministarstvo, koje je uputilo tek kratki odgovor.

„Radi se o kompleksnom pitanju s područja više resora te će se između resornih Ministarstva zauzeti zajednički stav oko daljnjih radnji u svrhu sanacije odlagališta otpada Crnog brda u Biljanima Donjim”, stoji u saopštenju Ministarstva prostornoga uređenja, građevinarstva i državne imovine.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.