D.I.C. Veritas

Politika, 02. 09. 2023, Sedmoro Srba iz Knina osuđeno zbog pesama na Fejsbuku

Sud u Šibeniku od početka godine procesuirao je sedmoro Srba sa područja Knina zbog širenja sadržaja na Fejsbuku u kojima su optuženi navodno širili mržnju i vređali nacionalne osećaje građana Hrvatske, saopšteno je iz Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas”.

U „Veritasu” su naveli da je Policijska uprava šibensko-kninska juče na internet stranici objavila saopštenje u kojem je navedeno da je “sprovedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je osumnjičena, četrdesettrogodišnja žena, koja prebiva na području Srbije, na društvenim mrežama iz mržnje objavljivala sadržaje koji vređaju nacionalne osećaje građana Hrvatske (fotografije i muzički sadržaj)”.

Iz Policijske uprave šibensko-kninske saopštili su da je ova žena, kako se navodi „veličala nepostojeću teritorijalnu tvorevinu” (Republiku Srpsku Krajinu) za šta joj je određena kazna zatvora od 15 dana.

„U toku dana, preko društvenih mreža, saznao se i njen identitet. Ona se zove Milena Borjan, devojačko Pajić, rođena u Plavnu kod Knina – navedeno je u „Veritasu”.

Kako su istakli u „Veritasu”, ovo je sedmo procesuiranje Srba sa područja Knina, peto u ovoj godini, za isti prekršaj učinjen preko društvene mreže Fejsbuk.

„Svi procesuirani su i osuđeni – petoro na bezuslovne zatvorske kazne, jedan na 16 i četvoro na 15 dana, jedan na uslovnu kaznu od 15 dana i jedan na novčanu kaznu od 1.000 evra. Sve prekršajne prijave podnela je kninska policija, a sve presude Prekršajni sud u Šibeniku – objasnili su u “Veritasu”.

Oni su ukazali da se osuđeni nisu žalili na izrečene kazne zbog toga što im u presudi piše da žalba ne odlaže izvršenje kazne, te se plaše da bi im žalba još više produžila boravak u zatvoru i povratak u mesta boravka, koja su po pravilu izvan Hrvatske.

U „Veritasu” su istakli da su svi do sada osuđeni Srbi, procesuirani za prekršaj iz člana pet Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u kojem je navedeno da mogu da budu kažnjeni novčano od 700 do 4.000 evra ili zatvorom do 30 dana.

Prema objašnjenju “Veritasa”, definicija prekršaja protiv javnog reda i mira nalazi se u članu prvom pomenutog zakona, u kojem se, kao ni u članu pet, nigdje ne pominje kvalifikacija da se “iz mržnje objavljuju sadržaji na društvenim mrežama koji vređaju nacionalne osećaje građana Hrvatske i veličaju nepostojeću teritorijalnu tvorevinu”, za šta se terete svi do sada procesuirani Srbi.

„Postavlja se pitanje po kojim kriterijumima policija i prekršajne sudije procenjuju da je neko iz mržnje postavio neki sadržaj i po kojim merilima ocenjuju da takvi sadržaji vređaju nacionalne osećaje građana Hrvatske i veličaju nepostojeću teritorijalnu tvorevinu? Tražeći odgovore na ova pitanja od prozvanih subjekata, mogli bi ubuduće sprečiti ovu neobičnu pojavu, verovatno jedinstvenu u svetu – navode iz “Veritasa”.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.