D.I.C. Veritas

Politika, 03. 05. 2022, General Borislav Đukić pred Vrhovnim sudom Hrvatske

Pred najvišom sudskom instancom ove zemlje za 4. maj zakazana je sednica po žalbama na presudu kojom je oficir JNA osuđen na deset godina zatvora

Borislav Đukić (73), penzionisani general JNA, koji je prvostepenom presudom Županijskog suda u Splitu osuđen na deset godina zatvora zbog optužbi da je krajem januara 1993. godine pomagao u pokušaju rušenja brane Peruća na reci Cetini, ponovo će se naći pred hrvatskim sudom. Ovoga puta pred Vrhovnim sudom Hrvatske, a za 4. maj zakazana je sednica po žalbi koju su na prvostepenu presudu podneli general Đukić i njegovi branioci.

Đukić je uhapšen na aerodromu u Tivtu u julu 2015. godine, prilikom ukrcavanja u avion za Beograd, po poternici koju su za njim raspisali hrvatski pravosudni organi. Posle osam meseci provedenih u ekstradicionom pritvoru, izručen je Hrvatskoj, gde se u pritvoru nalazi duže od šest godina, i to bez pravnosnažne presude.

U prvom postupku pred Županijskim sudom u Splitu general je osuđen na devet godina zatvora, ali je ovu presudu u decembru 2019. godine ukinuo Vrhovni sud Hrvatske. U ponovljenom postupku Đukić je ponovo oglašen krivim i izrečena mu je stroža kazna – deset godina zatvora.

U obrazloženju ove presude sud se pozvao na iskaz trojice svedoka srpske nacionalnosti, bez obzira na to što je tokom postupka izvedeno više hiljada materijalnih dokaza i saslušano preko 70 svedoka. Interesantno je svedočenje trojice pomenutih svedoka. Jedan od njih uopšte nije spominjao generala Đukića, drugi je u svom iskazu naveo da je prepoznao njegov glas preko „motorole” iako ga je prvi put upoznao tek godinu dana kasnije, dok je treći svedok iskaz dao kao ratni zarobljenik, i to u postupku u kojem, u tom trenutku, general Đukić nije bio ni osumnjičen, ni optužen.

„Ime generala Đukića ne pominje se ni u jednom dokumentu koji je izveden na suđenju, niti ga je iko od više desetina saslušanih svedoka hrvatske nacionalnosti, uključivši i brojne pripadnike hrvatske vojske i predstavnike državne vlasti Republike Hrvatske, teretio. Posebno je zanimljivo svedočenje zarobljenog pripadnika hrvatske vojske Ivana Buljana, jedinog neposrednog očevica događaja koji je pred sudom potvrdio da general Đukić nije osoba koja je u to vreme bila na brani Peruća”, kaže Željko Ostoja, jedan od generalovih advokata.

Advokat ističe da prvostepeni sud u postupku nije prihvatio brojne dokazne predloge odbrane, a veoma je upitna i odluka suda kojim je odbijen predlog da se sasluša general Ratko Mladić, koji je i sam bio optužen u ovom predmetu. Posebno je interesantno da je prvostepenom presudom u ponovljenom postupku, kojom je general Đukić osuđen na deset godina, za generala Mladića izričito navedeno da nije odgovoran za učestvovanje u navedenom pokušaju rušenja brane Peruća i da u odnosu na njega treba doneti oslobađajuću presudu.

„Činjenica da se general Đukić nalazi u pritvoru preko šest godina bez pravnosnažne sudske odluke i da je u odnosu na produženje pritvora primenjen zakon koji nije bio na snazi u vreme početka krivičnog postupka, znači da on u pritvoru može da ostane doživotno. Takođe, činjenica da je on osuđen za ratni zločin bez bilo kakvog dokaza, predstavlja u sudskoj praksi do sada nezabeleženo kršenje svih osnovnih prava”, rekao je za „Politiku” Radivoj Nikolić, Đukićev advokat.

Zatvorski uslovi u kojima se srpski general nalazi više od šest godina i devet meseci doveli su do ozbiljnog i teškog narušavanja njegovog zdravstvenog stanja, dodaje advokat.

„Zbog sprečavanja ovakvog daljeg nezakonitog postupanja u odnosu na generala Đukića i obezbeđenja uslova za pošteno i korektno suđenje smatramo da bi javnost morala biti upoznata s događajima u ovom sudskom postupku, te da bi po mogućnosti trebalo i propratiti tok suđenja pred Vrhovnim sudom Republike Hrvatske”, zaključuje advokat Radivoj Nikolić.

Aleksandar Bojović

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.