D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 15.12.2019, „Moj Borislav je bez ikakvih dokaza osuđen na devet godina zatvora, a sada mu je Zagreb spremio optužnicu na 20.000 strana“: Radmila Đukić o borbi pred hrvatskim pravosuđem

Supruga srpskog generala zatočenog u Splitu, koji se gotovo četiri godine pred hrvatskim pravosuđem bori da dokaže svoju nevinost

BILA sam ubeđena da će moj suprug izaći 8. decembra iz splitskog zatvora, u kome se nalazi već tri godine i devet meseci. Prvostepenom presudom Županijskog suda u Splitu moj Borislav je bez ikakvih dokaza osuđen na devet godina zatvora zbog navodnog rušenja brane Peruća, ali Vrhovni sud Hrvatske nije hteo da potvrdi takvu presudu. Nadala sam se da bi njihovo pravosuđe moglo da prizna grešku i puste ga na slobodu. Međutim, ukidanjem prvostepene presude određen mu je novi pritvor i najavljeno novo, još gore suđenje.

Ovako, za “Novosti”, sa gorčinom govori Radmila Bugarski Đukić, supruga srpskog generala Borislava Đukića, koji se gotovo četiri godine pred hrvatskim pravosuđem bori da dokaže svoju nevinost.

Vrhovni sud Hrvatske (što je nezabeleženo u sudskoj praksi), umesto da pusti na slobodu generala čiju presudu nije potvrdio jer je bila puna kontroverzi, vratio je Đukićev slučaj na ponovno postupanje prvostepenom sudu u Splitu.

Na pitanje šta bi se dogodilo da je Vrhovni sud ipak potvrdio presudu u kojoj stoji da je porodica Đukić obavezna da plati štetu od 17,5 miliona evra nastalu navodnim miniranje brane, Bugarski Đukić sleže ramenima. Pokazuje odštetni zahtev na običnom listu papira koji je bez pečata potpisa i imena procenitelja i liči na kafanski ceh. Širi ruke…

PRIČA nam Radmila kako od 2015. traje pravna bitka, koju pro bono vode advokati Radivoje Nikolić iz Beograda i Željko Ostoja iz Splita. Seća se da je sve počelo 18. jula 2015. hapšenjem generala na aerodromu u Tivtu. Govori nam da je mesec dana ranije Borivoje proverio kod nadležnih organa u Crnoj Gori i Srbiji da li se njegovo ime nalazi na Interpolovoj poternici, i dobio uveravanje da ga nema ni na kakvom spisku.

- Sud za ratne zločine u Beogradu je, takođe, vodio postupak koji se bavio miniranjem brane Peruća protiv Borislava Đukića, na kome je general i zapovednik Vojske Republike Srpske Krajine pokojni Mile Novaković objasnio da se Đukić u vreme hrvatske vojne operacije “Maslenica” nije nalazio na dužnosti u Srpskoj vojsci Krajine, pa čak ni fizički nije ni bio na tom prostoru – kaže Radmila.

Reči srpskog generala Novakovića potvrdio je i Ivan Buljan, hrvatski vojnik i svedok optužbe, koji je u iskazu pred sudom u Splitu negirao da je optuženi general iz sudnice onaj čovek koji ga je ispitivao kad je bio zarobljen u vojnoj akciji na brani Peruća. Tom prilikom njemu se navodno neki srpski oficir predstavio kao general Đukić.

Generalova supruga nastavlja da ređa primere farse sa suđenja njenom suprugu:

- Tužilac je u sudnici predstavio navodni presretnuti razgovor generala Mladića i Mileta Novakovića, koji tobože naređuju mom suprugu da izvrši diverziju na branu Peruća. Ovaj “razgovor”, za koji je naš advokat dokazao da je napakovan, završava se tipično hrvatskim pozdravom “dva srpska generala” sa “bok – bok”!

ČUDI se Radmila i kako je moguće da se oštećenja brane od 17,5 miliona evra saniraju za tri sata, kako su to na sudu tvrdili hrvatski veštaci i svedoci. Nije joj logično ni da pod kišom granata hrvatske vojske, srpski vojnici unesu čak 30 tona eksploziva u galerije brane na Cetinskom jezeru. Optužba, naime, tereti Đukića da su rušenjem brane Srbi hteli da potope naselja sa 50.000 Hrvata. Ona ističe da su joj srpski veštaci objasnili da brana nije srušena, niti je mogla biti urušena miniranjem zemljanog nasipa. Uostalom, o tome svedoče slike.

- Da je pravde, na klupi za okrivljene bi sedeli ljudi koji su prekršili Vensov mirovni plan napadajući zone pod zaštitom UN i isterujući vojnike pod plavim šlemovima sa teritorije koju su čuvali. General Arap Rob, komandant sektora Jug UNPA zone, jasno u svom izveštaju kaže da su branu napali hrvatski vojnici prethodno tražeći da se UN snage povuku. To je potvrđeno i Rezolucijom 802 Saveta bezbednosti UN, koja je pozvala Hrvatsku da obustavi agresiju. Neverovatno je da hrvatski sudovi nimalo ne uvažavaju dokumente UN – navodi Đukićeva supruga.

Na kraju kaže:

- Na novoj optužnici od 20.000 strana, većoj od bilo koje haške optužnice, stoji da je moj muž “učestvovao u velikosrpskoj agresiji sa namerom odvajanja teritorije Hrvatske i pripajanja Velikoj Srbiji”. Braneći mog supruga Borislava, Srbija brani sebe!

KAKO DALjE

Osnovni troškovi odbrane su se dosad finansirali iz penzija i ušteđevine bračnog para Đukić, donacija udruženja i priloga prijatelja iz zemlje i inostranstva. Ali je pitanje kako dalje, kada predstoji još dug sudski proces po novoj optužnici i ponovljeni postupak po ukinutoj presudi. Radmila se za pomoć obraćala na razne adrese, pa i Kabinetu predsednika Vlade Srbije, ali nije dobila nikakav odgovor.

DA INICIJATIVA KRENE OD BEOGRADA

- POSLE svega što se izdešavalo u splitskoj sudnici, u šta su se uverili i predstavnici Ambasade Srbije u Hrvatskoj, potrebno je da iz Beograda krene inicijativa da se ovaj slučaj prepusti srpskom pravosuđu, a što je moguće na osnovu sporazuma dveju zemalja – kaže advokat Radivoje Nikolić.

On dodaje da je sudsko veće kojem je predsedavao sudija Slavko Lozina pokazalo da ne uvažava nikakve dokaze koji van svake razumne sumnje oslobađaju generala Đukića:

- Indikativno je da se sudski postupak ne snima ni audio ni video, već da predsednik sudskog veća proizvoljno i netačno u sudski zapisnik diktira iskaze svedoka, a mnoge činjenice izrečene u korist optuženog generala, potpuno izostavi iz zapisnika. Svedoci optužbe su uglavnom bila lica iz bezbednosnih službi koji su iznosili posredna saznanja, ona do kojih su došli u toku istrage.

Dragan Vujičić

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.