D.I.C. Veritas

Politika, 05. 06. 2023, Amerika: Presudama Stanišiću i Simatoviću zatvoreno važno poglavlje

VAŠINGTON – Na prošlonedeljnu konačnu presudu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu u slučaju Jovice Stanišića i Franka Simatovića dugo se čekalo. Ona označava zavšetak poslednjeg slučaja koji je proistekao iz rada Haškog tribunala, čime se zatvara važno poglavlje međunarodne pravde za bivšu Jugoslaviju, saopšteno je danas iz američkog Stejt departmenta.

„Zahvalni smo sudijama, pravnicima i drugom osoblju Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i njegovog naslednika – Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, u Hagu, na decenijama rada i ogromnom doprinosu vladavini prava i borbi protiv nekažnjivosti”, navodi se u saopštenju. Dodaje se da su SAD ”svesne hrabrosti hiljada svedoka koji su učestvovali u ovom i drugim suđenjima i bez kojih pravda ne bi bila zadovoljena”, i ističe da se presude ”za zverstva” odnose na ličnu odgovornost, i da se ne odražavaju na ceo narod.

Amerika će nastaviti da se zalaže za pravdu, međusobno poverenje i pomirenje kao temelje mira i stabilnosti, navodi se u saopštenju. Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove sa sedištem u Hagu (Mehanizam) pravosnažno je osudio nekadašnje čelnike resora Državne bezbednosti Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića na kazne zatvora od po 15 godina zbog pomaganja i podržavanja izvršenja ratnih zločina u Bosanskom Šamcu.

Simatović i Stanišić su proglašeni krivim po svih pet tačaka optužnice kao pomagači, ali ne i kao učesnici Udruženog zločinačkog poduhvata (UZP). Osuđeni su jer su, prema stavu prvostepenog sudskog veća, znali da su učesnici u UZP-u delili nameru da se sa velikih područja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini izvršenjem krivičnih dela iz optužnice prisilno i trajno ukloni većina nesrpskog stanovništva.

U četiri tačke Stanišić i Simatović se optužnicom terete za zločine protiv čovečnosti: progoni, ubistva, deportacija i nehumana dela, a po jednoj tački za kršenja zakona ili običaja ratovanja – ubistva. Ovaj slučaj predstavlja poslednji predmet MKSJ-a za ključne zločine. Stanišić je bio načelnik Službe državne bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, a Simatović njegov zamenik. Obojica su uhapšeni 13. marta 2003. godine u Srbiji, prenosi Tanjug.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.