D.I.C. Veritas

Politika, 05.08.2021, Oficir koji nije pogazio zakletvu konačno oslobođen optužbe za ratne zločine u Sloveniji

Slovenački sud ukinio je i rešenje o pritvoru protiv Grujovića, a na osnovu presude sledi povlačenje dve Interpolove poternice protiv oficira

Čačak – Kapetan prve klase iz Čačka, Dragomir Grujović (60), dobio je na kućnu adresu presudu Okružnog suda u Novom Mestu u Sloveniji, kojom je konačno oslobođen optužbe da je počinio krivična dela ratnog zločina i pokušaja ubistva, posle postupka koji je trajao tri decenije. Na kraju otpravka (odluka od 10. juna ove godine uručena je kapetanu prošle sedmice), prevedenom u Brežicama na srpski i poslatog u Čačak, predsednik sudskog veća iz Novog Mesta, Natalija Picek Kink, navodi da je obrazloženje presude otpalo jer nijedno ovlašćeno lice nije najavilo žalbu.

Slovenački sud ukinio je i rešenje o pritvoru protiv Grujovića, doneto u prošlom veku, a na osnovu presude sledi povlačenje dve Interpolove poternice protiv oficira Vojske Srbije, raspisane na osnovu zahteva pravosuđa Slovenije.

Tokom potupka, Grujović je saslušan u Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, a preko branilaca i lično pismenima odgovarao sudu u Novom Mestu, ali se nijednom nije pojavio na suđenjima jer bi inače bio uhapšen čim napusti teritoriju Srbije. Branili su ga advokati Borut Škerlj iz Novog Mesta i Svetozar Ž. Pavlović iz Beograda.

U poslednjoj, oslobađajućoj presudi, stoji da se odbija optužba tužilaštva u Novom Mestu da je juna 1991, službujući kao podoficir JNA u obližnjem skladištu Mokronog, učinio ratni zločin tako što je, kao zapovednik skladišta JNA u Pušćavi kod Mokronoga, gde je čuvano 7,2 miliona litara goriva, zastrašivao civilno stanovništvo.

Posle izbijanja oružanog sukoba Teritorijalne odbrane Slovenije i JNA, 29. juna 1991. i narednih dana u ličnim kontaktima i po telefonu i pisanoj formi, proglašavao da će dići u vazduh skladište čime je „prouzrokovao prestrašenost 500, 600 stanovnika u obližljim selima Pušćava, Hrastovica, Most, Martinja vas i Bruna vas, koji su se odselili na nekoliko dana. Međutim, tužilaštvo iz Novog Mesta je u završnici glavnog pretresa odustalo od ovog terećenja Grujovića.

Drugo delo teretilo je ovog junaka da je 29. juna 1991. na udaljenosti od pet metara dva puta iz pištolja pucao u komandanta skladišta slovenačkog kapetana Branimira Furlana, te ga pogodio samo jednim hicem u desnu preponu, ali bez povrede životno važnih sudova ili živaca, čime bi počinio pokušaj ubistva. Delo je, ako je počinjeno, zastarevalo juna ove godine, dakle posle tri decenije.

Grujović je tada preuzeo komandu nad skladištem, sačuvao imovinu i 35 vojnika vernih Jugoslovenskoj armiji, i svi su se bezbedno povukli u Srbiju, mrtvih nije bilo. U toku ove blokade Mokronoga predsednik Slovenije Milan Kučan nudio je telefonom Grujoviću 500.000 maraka da se mirno povuče i preda skladište, što je Čačanin odbio.

Gvozden Otašević

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.