D.I.C. Veritas

Politika, 06 .05. 2022, Vrhovni sud Hrvatske ukinuo presudu generalu Đukiću

Uprkos odluci najviše sudske instance, u slučaju rušenja brane Peruća, penzionisani oficir JNA neće biti pušten na slobodu jer mu traje pritvor zbog drugog slučaja

Vrhovni sud Hrvatske (VSH) ukinuo je i drugu presudu Županijskog suda u Splitu kojom je Borislav Đukić (73), penzionisani general JNA, bio osuđen na deset godina zatvora zbog optužbi da je krajem januara 1993. pomogao u pokušaju rušenja brane Peruća na reci Cetini, saznaje „Politika”.

Istom presudom, generalu Đukiću ukinut je i pritvor u kojem se nalazi duže od šest godina zato što, kako je obrazložio VSH, u konkretnom postupku nije doneta pravosnažna presuda u zakonom predviđenom roku.

Uprkos ovakvoj odluci najviše sudske instance u Hrvatskoj, general Đukić neće biti pušten na slobodu, kaže za „Politiku” jedan od njegovih advokata Radivoj Nikolić.

„Protiv generala Đukića egzistira pritvor koji mu je određen u drugom procesu koji je na samom početku, pošto je održano tek pripremno ročište i to tri godine nakon što je optužnica stupila na pravnu snagu.

Odbrana generala Đukića je Vrhovnom sudu podnosila žalbu na određivanje pritvora u ovom drugom postupku, ali odluka još nije doneta iako je podneta pre godinu dana. Zadržavanje u pritvoru po optužnici u ovom drugom proces odbrana smatra teškim kršenjem osnovnih ustavnih i konvencijskih ljudskih prava i sloboda generala s obzirom na to da se pritvor ne može duplirati niti kumulirati”, objašnjava Nikolić.

Takođe, potpuno neuobičajeno, žalbeno veće VSH koje je razmatralo žalbe na presudu kojom je general Đukić osuđen na deset godina, ograničilo je izlaganje odbrane na sat vremena.

„Ovakvo ograničenje je više nego skandalozno ako se ima u vidu težina i složenost krivičnog dela ratnog zločina, koje se generalu Đukiću stavlja na teret. Tim pre što je odbrana uz navode žalbe od 15. februara 2021. dodatno dostavila nove dokaze iz hrvatskih izvora, a na okolnosti žalbe do kojih je došla u drugom predmetu koji je pokrenut protiv generala pred Županijskim sudom u Splitu. Dokazi su sadržani u knjizi broj 20, ’Domovinski rat 1990–1995. hrvatski dokumenti’ i oni negiraju navode tužilaštva i zaključak prvostepenog suda da je optuženi general organizovao rušenje brane Peruća”, naglašava advokat Nikolić.

Dokumenti koje je odbrana generala Đukića dostavila sudu odnose se na naredbe komandanta Devetog korpusa JNA kojom se proširuje zona odgovornosti 221. motorizovane brigade na vrličko-sinjskom pravcu, kao i naređenje da ova brigada detaljno pregleda hidroelektranu Peruća.

Ovi dokazi ukazuju da JNA nikada nije planirala, niti organizovala miniranje i rušenje brane i da se prema arhivskoj građi Memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata, general Đukić lično zauzeo da se brana pregleda, o čemu je dostavio izveštaj komandi 9. korpusa JNA.

„Kako je reč o drugoj ukinutoj presudi koju su donela dva različita veća Županijskog suda u sudskom postupku koji traje duže od šest godina, za pretpostaviti je da će u ponovljenom procesu i treće veće doneti presudu na identičan način, bez bilo kakvih valjanih dokaza i argumenta. S obzirom na to da će se suđenje ponavljati po treći put, može se očekivati da će ono trajati nekoliko narednih godina i tako unedogled. Gde je tu onda pravda?”, zaključuje advokat Radivoj Nikolić.

Aleksandar Bojović

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.