D.I.C. Veritas

Политика, 10.08.2017, Без повећања пореза за избеглице из Хратске

Пленковић одложио увођење закона којим би се од идуће године утростручио порез на имовину

Хрватски премијер није прецизирао колико ће одлагање трајати

Загреб – После најаве хрватскоr премијера Андреја Плен:ко:вића о одлаrању примене Закона о порезу на некретнине, у српској заједници очекују да избеrли и повратниnи ипак неће плаћати троструко веће порезе на имовину од 1. јануара 2018. године, преноси Танјуr.

Медији пншу да ће по том закону, који се уводи као замена за комуналну таксу, а који би требало да стуnи на снаrу почетком следеће rодине, српске избеглице на своје куће плаћати скоро три пута већи порез.

Шеф заступника СДСС-а у Хрватском сабору Борис Милошевић рекао је Танјугу да је Пленковић у интервјуу националној телевизији рекао да је постигао договор са партнерима да се примена тоr закона одложи на неодређено време како би се преиспитали њеrови учинци на све грађане, па тако и на rрађане српске националности.

Милошевић очекује да ће се ићи на измене тоr закона и да ће се кроз јавну расправу, како каже, вероватно опет објашњавати и анализирати учинци тоr закона, те да ће то бити прилика да се укаже на лоша решења. “Очекујемо да закон nocлe тога не буде у садашњој форми, као и повољније одредбе за српске избеглице, за оне који се још нису вратили, или који намеравају да се врате или чекају да њихов дом буде обновљен”, рекао је Милошевић.

Каже да је паушална оцена да би порез по том закону који је усвојен почетком ове године био троструко већи за српске избеглице. “Чињеница је да су избеглице и сада дужне да на своје куће плаћају одређену комуналну накнаду, а која би прерасла у порез на некретнине. Иначе, комунална накнада је предвиђала одређена ослобођења, али не и порез на некретнине (који би требало да ступи на снагу следеће године)”, рекао је он.

На то је, каже, посланички клуб СДСС-а указивао још пре доношења закона, а с обзиром на то да нису прихваћени њихови предлози они нису подржали доношење тог закона.

Премијер Андреј Пленковић је у разговору за ХРТ рекао како у овом тренутку у владајућој коалицији превладава став да се доношење одлуке о увођењу пореза на некретнине – одложи.

Пленковић није хтео да прецизира колико he то одлагање трајати, али је нагласио како с тим потезом жели локалним самоуправама дати још времена да се припреме.

Политика, 10. август 2017, штампано издање

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.