D.I.C. Veritas

Politika, 12.10.2018, U Hrvatskoj promocija knjige o Maksu Luburiću

Promoter i urednik knjige je Džon Ivan Prcela, kome je Luburić bio venčani kum, promocije završava ustaškim pozdravom „za dom spremni”, što su okupljeni pozdravili aplauzom

ZAGREB - Dok Austrija najavljuje uvođenje zabrane korištenja ustaških simbola i to s predviđenom kaznom od 4.000 evra ili godinom dana zatvora, Hrvatska nastavlja nesmetano da veliča ustaške zločine i zločince, a poslednji slučaj je promocija knjige „Sluga domovine – život hrvatskoga viteza Vjekoslava Maksa Luburića generala Drinjanina”, autora Vlade Vladića.

Knjiga o životu ustaškog koljača, promovisana je prošlog vikenda u prostorijama „Hrvatskog slova” u Zagrebu, potom u Karlovcu u prostoru u vlasništvu Crkve, a naredna je najavljena za 22. oktobar u Galeriji Vinka Draganje u splitskom Dominikanskom samostanu, gde očito nemaju problem s ustupanjem crkvenih prostorija promoterima ustaške ideologije, pišu hrvatski međi.

Promoter i urednik knjige je Džon Ivan Prcela, kome je Luburić bio venčani kum, promocije završava ustaškim pozdravom „za dom spremni”, što su okupljeni pozdravili aplauzom, prenosi Tanjug.

Promocija u Karlovcu je održana u Nacionalnom svetištu svetoga Josipa.

Nakon što je objavljena najava ovog događaja, reagovao je predstavnik svetišta monsinjor Antun Sente, koji je kazao da je bio prevaren, odnosno da mu je Prcela najavio da će predstaviti svoje knjige u kojima istražuje život svetog Josipa.

Kada je iz medija saznao da ovaj namerava promovirati Luburića, Sente mu je otkazao „svaku dalju saradnju”.

Prcela, međutim, Prcela tvrdi da je Sente znao za njegovu nameru.

Autor knjige, Vlado Vladić, član je Društva hrvatskih književnika i bivši predavač na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove, poznat po tome što je svojevremeno štrajkao ispred zgrade Ministarstva obrazovanja nakon što je kao profesor veronauke i etike dobio otkaz u Obrtničkoj školi za lične potrebe jer nije ispunjavao e-maticu.

Na promociji, kojoj je prisustvovao i izdavač, Mirko Bilić Erić, Prcela je rekao da je knjiga pisana sedam godina.

Istražujući Luburićevo ubistvo u Španiji, Prcela je rekao da je došao i do Luburićevog sina, koji kao lekar danas živi u Barseloni, ali i da je on odbio svaki razgovor jer se, kako je rekao, stidi oca, jednog od osnivača koncentracionog logora smrti Jasenovac, čije je delo opevano u pesmi „Jasenovac i Gradiška Stara” kao kući „Maksovih mesara”, pišu Novosti, portal Srpskog nacionalnog vijeća.

Hrvatski PEN centar i Hrvatsko društvo pisaca najoštrije su osudili promociju knjige o Vjekoslavu Maksu Luburiću i protive se njegovoj rehabilitaciji na bilo koji način.

U saopštenju dostavljenom medijima, PEN centar i HDN preciziraju da je reč o hrvatskom Ajhmanu, jednom od najvećih zločinaca ustaške Nezavisne Države Hrvatske, desne ruke poglavnika Ante Pavelića, koji je odgovoran za masovne likvidacije i osnivač Jasenovca.

Ukazuju da je Luburić bio i zapovednik svih ustaških logora u Hrvatskoj u kojima su na najstrašnije načine ubijene desetine hiljada nevinih ljudi i dece, a da je ovom promocijom doživio sramotnu rehabilitaciju i to, kako kažu, na simboličnom mestu, u podnožju jedne od najvažnijih institucija hrvatske kulture, Nacionalne i univerzitetske biblioteke, u prostorijama „Hrvatskog slova”.

Ističu da Vladićeva knjiga „o životu i delu generala Drinjanina hrvatskog viteza”, Luburića slavi kao velikog „slugu domovine i pravednog ustaškog borca”.

„Kako se radi o anticivilizacijskom ispadu, nezamislivom u demokratskom svetu, a promocijom te knjige sramoti se Hrvatska, kao pisci najoštrije osuđujemo tu svojevrsnu banalizaciju zločina i zatajene etičke svesti i empatije prema Luburićevim žrtvama, kojim se, poput nakaznih pesama koje ga opevavaju (”Jasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara“), kontaminira celokupni prostor hrvatskog društva”, poručili su u ime hrvatskog P.E.N. centra i HDP, Tomica Bajsić i Zoran Ferić.

Portal Index.hr je objavio i pozivnicu za promocije knjige o Luburiću koju su, kako navode, objavili ekstremistički i filoustaški portali, te konstatuju da se već iz naslova knjige „Život hrvatskoga viteza Vjekoslava Maksa Luburića generala Drinjanina”, može videti da je reč o zločincu i koljaču Luburiću, kojeg autor predstavlja kao „slugu domovine”.

To, navodi se, već jasno ukazuje da autor nije imao kritički pristup istoriografskom radu, već da je u pitanju istoriografija jednog od najgorih ustaških zločinaca iz Drugog svetskog rata.

Kao još veći problem, portal navodi to što je hrvatska Katolička crkva ustupila prostore za predstavljanje ove, kako navode, očito filoustaške knjige.

Inače, zločinac Luburić je krajem Drugog svetskog rata e pobegao u inostranstvo, potom se nastanio u Španiji pod zaštitom klerofašističkog diktatora Franciska Franka. Ubijen je 1969.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.