D.I.C. Veritas

Politika, 14.04.2024, Hrvatski policajci: Naređenje s vrha, srpski ministar ne sme ući u Jasenovac

Ministar Milićević boravio je u radnoj poseti Srbima u okolini Novske, na njihov poziv.

Nakon završenih sastanaka sa predstavnicima Srba iz lokalnog kulturno-umetničkog društva i seoskih mesnih zajednica, ministar se sa saradnicima uputio ka spomen parku u Jasenovcu, kako bi odao poštu Srbima ubijenim u zloglasnom logoru NDH.

Međutim, na samom ulazu u spomen kompleks, kombi u kojem se nalazio ministar zaustavili su hrvatski policajci koji su ministrovo vozilo okružili sa tri svoja automobila.

Policijski službenik, koji se nije predstavio, naredio je da kombi sa ministrom i njegovim saradnicima odmah napusti Jasenovac.

“Okrenite vozilo i odmah se uputite ka graničnom prelazu Bajakovo, bez zadržavanja na teritoriji Republike Hrvatske”, naglasio je ovaj policajac, navodi se u saopštenju.

Na pitanje ministra ”zašto mu nije dozvoljeno da kao građanin i kao Srbin poseti Jasenovac i zapali sveću žrtvama ustaša”, policajac je, kako se odaje, odgovorio da “ima naređenje s vrha”.

Na pitanje ko je tačno dao to naređenje, policajac je odgovorio da ne zna da li je odluka MUP-a ili Ministarstva spoljnih poslova, kao i da on samo sluša naređenja – a naređenje je jasno: ”Srpski ministar ne sme ući u Jasenovac”.

Najnoviji slučaj sa ministrom Milićevićem nije prvi takav, jer su hrvatske vlasti i ranije zabranjivale srpskim zvaničnicima da se poklone žrtvama, ubijenim Srbima i samo iznova pokazuje i dokazuje kakav je njihov odnos prema genocidu nad srpskim narodom u Jasenovcu i celoj fašističkoj NDH.

****

Spomen-područje Jasenovac prošle je godine posetilo 18 posto više posetilaca nego 2022. godine, pri čemu je zabeležen veći porast poseta stranih državljana dok je manje domaćih posetilaca, objavila je javna ustanova Spomen-područje Jasenovac. Spomen-područje Jasenovac u 2023. godini posetilo je ukupno 17.173 posetilaca, što je porast za 2.715 poseta u odnosu na godinu dana ranije.

Od sveukupnog broja, iz Hrvatske je bilo 6.599 poseta, a 10.574 iz stranih država. Broj posetilaca iz Hrvatske je manji za 185, dok je broj stranaca povećan za 2.810. Broj organizovanih grupa koje su posetile spomen-područje Jasenovac bio je 139, što je za 83 posete više nego u 2022. godini.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.