D.I.C. Veritas

Politika, 16.04.2019, Visočnik: U Blajburg dolaze neonacisti iz pola Evrope

Uoči obeležavanja komemoracije ustašama, HRT je Antu Pavelića predstavio tek kao vođu jedne stranke koja se u koaliciji s drugom strankom borila protiv „beogradskog nasilja”

Povodom već godinama kontroverznog obeležavanja komemoracije stradalim ustašama u Blajburgu, gradonačelnik ovog austrijskog grada Štefan Visočnik je rekao da svake godine dolazi sve više neonacista iz Evrope. „Mi protiv održavanja takvog okupljanja u spomen na stradale nemamo apsolutno ništa, baš kao ni protiv održavanja mise, te je grad Blajburg pripomogao da se na toj poljani, umesto krsta koji je nekad stajao, podigne pravi spomenik”, rekao je gradonačelnik u intervjuu za hrvatski „Novi list”.

On je takođe istakao da se u poslednje vreme ovom obeležavanju sve više priključuju neonacisti iz pola Evrope, pa je tako prošle godine bilo devet prijava i sedam presuda, a stižu i različite grupe demonstranata koje se sve više šire prema samom gradu Blajburgu. „Nije nam drago da naš grad i Austrija kao država uopšte imaju takav imidž koji ne zaslužuju”, rekao je Visočnik, naglasivši da Blajburg ne želi da se uz njega vezuju negativne konotacije i da sve što se u njemu događa zapravo postaje problem na regionalnom nivou.

Početkom ove godine Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije je zabranilo upotrebu dva simbola hrvatskog ustaškog pokreta – slova U oko srebrne granate iz koje izlazi crveni plamen i grba sa šahovnicom Nezavisne Države Hrvatske (NDH) iz Drugog svetskog rata. Zabrana je stupila na snagu 1. marta, a kazne su do 4.000 evra, odnosno 10.000 evra za ponovljene prekršioce, javili su austrijski mediji.

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsednik Nacionalnog veća parlamenta Austrije Volfgang Sobotka najavili su da će ovogodišnja komemoracija biti održana u skladu s austrijskim zakonima koji zabranjuju simbole hrvatskog fašističkog ustaškog pokreta.

Hrvatska radio-televizija (HRT) je u četvrtak, kao i svakog dana, emitovala jednu od svojih najdugovečnijih emisija „TV kalendar”, u kojoj se podseća na bitne događaje iz kategorije „dogodilo se na današnji dan”. HRT je u toj emisiji predstavio ustaškog vođu Antu Pavelića kao „lidera Hrvatske stranke prava (HSP) koji se borio protiv beogradskog nasilja”. Podsećanjem na pobunu protiv mađarske zastave na železničkoj stanici u Zaprešiću, u prilogu je navedeno da je prilikom obeležavanja 25 godina od tog događaja Stjepan Radić trebalo da otkrije spomen-ploču, ali da je „pao kao žrtva tuđinskog, ovog puta velikosrpskog, besa”, izvestio je hrvatski portal „Indeks”. „Na velikoj svečanosti u septembru su govorili Radićev naslednik na čelu HSS-a Vlatko Maček i vođa HSP-a Ante Pavelić, tada u koaliciji protiv beogradskog nasilja”, rečeno je u prilogu i prikazana je Pavelićeva fotografija, preneo je portal, koji je podsetio da u ovoj emisiji na HRT-u nije spomenuto da je Ante Pavelić posle toga postao ustaški poglavnik kvislinške NDH, odgovorne za smrt stotina hiljada ljudi.

Hrvatski portal „Telegram” je u tekstu pod naslovom „HRT je Antu Pavelića predstavio kao vođu HSP-a koji se borio protiv beogradskog nasilja”, konstatovao da je ovu rečenicu mirno pročitao spiker i nastavio da opisuje šta je tom prilikom rekao Maček. Ovaj portal navodi da to nije prvi gaf u ovoj emisiji.

„Spomenuti dr Ante Pavelić je, dakle, onaj Pavelić, kasniji poglavnik NDH, najkrvavijeg režima u istoriji Hrvatske, odgovoran za smrt stotine hiljada ljudi, za Jasenovac, Jadovno i bezbroj drugih stratišta. No, urednik ’TV kalendara’, gospodin Leon Rizmaul, nije mislio kako je to potrebno spomenuti. Pavelića su na HRT-u predstavili tek kao vođu jedne stranke koji se u koaliciji s drugom strankom bori protiv beogradskog nasilja”, naveo je „Telegram”.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.