D.I.C. Veritas

Политика, 17.02.2017., БиХ подноси захтев за ревизију пресуде против Србије

САРАЈЕВО – Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић саопштио је данас да ће у име државе поднети захтев за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије, али није обелоданио нове аргументе на којима ће се тај захтев заснивати.

Након двосатног саветовања новинарима је речено да су на том скупу једногласно усвојена два закључка – да учесници подржавају став агента да су се стекли услови за ревизију пресуде и да је смисао ревизије у „утврђивању истине о улози тадашњег режима Републике Србије у судски доказаном злочину геноцида над Бошњацима. Ревизија је израз обавезе према жртвама геноцида”.

Изетбеговић је рекао да је општи став учесника данашњег скупа да БиХ треба да покрене ревизију пресуде.

Ова одлука, међутим, отвара многа питања а то је да ли Изетбеговић у име БиХ може да подноси такав захтев с обзиром на то преостала два члана тог тела, српски Младен Иванић и хрватски Драган Човић, такву одлуку не подржавају, преноси Танјуг.

Изетбеговић је са својим сарадницима овакву одлуку донео пре претходног разматрања тог питања на седници Председништва.

Иванић је раније упозорио да ће то бити кршење Устава БиХ, те да Изетбеговић није држава.

Изетбеговић тврди да професор Сакиб Софтић има његову безрезервну подршку да поднесе ревизију за пресуду у Хагу.

„Председништво БиХ је одлуком од 4. октобра прошле године именовало Сакиба Софтића и дало му пуномоћ да заступа БиХ пред судом у Хагу. Софтић је уложио вишегодишње напоре у прикупљању чињеница. Апликацију БиХ за ревизију пресуде чинили су врхунски правни стручњаци на каквим би нам позавиделе и веће земље”, рекао је Изетбеговић, који је и лидер СДА.

Признао је да очекује да ће ова одлука изазвати кризу у БиХ. „ Биће кризе, али не онакве каквом нам се прети. Јер, тешке кризе, побуне, дешавају се када државе народу покушавају одузети неко витално право. Они који нас плаше кризама, покушавају нам одузети право које нам припада, а то је право за трагање истином. Ревизија пресуде носи евидентан ризик са собом, али одустајање од покушаваја да се установи истина и да се тргује с геноцидом нанијела би штету жртвама и народу који представљамо”, казао је Изетбеговић, преноси Танјуг.

 

Чавић: Фукционисање БиХ на чекању по Изетбеговићевој вољи

БАЊАЛУКА – Председник Народног демократског покрета (НДП) Драган Чавић најавио је вечерас једну врсту блокаде функционисања БиХ све док МСП у Хагу, како очекује, не одбије захтев за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид пред тим судом.

Савез за промене ће, рекао је Чавић, у наредна два-три дана заузети коначан став о учешћу њихових представника у институцијама БиХ, а лично мисли да све док суд у Хагу не одбије апелацију дотле ће функционисање институција БиХ бити на чекању.

„Нека БиХ буде на чекању, то је Изетбеговићева воља. Није добро ово што је направио. Не може Сакиб Софтић да представља институције БиХ”, казао је Чавић.

Поновио је да ће НДП поднети Тужилаштву БиХ кривичне пријаве против Изетбеговића и Софтића истог дана када се упути захтев за ревизију тужбе.

„Ово може да изазове веома озбиљне последице по међуетничке односе. Ово је подстицање на конфликт, језик мржње… и поновно враћање у прошлост, уместо да се бавимо реформама, зауставимо људе да не иду из земље. С онима који мисле да им политичка будућност може да буде изграђена на прошлости не желим да имам посла”, истакао је Чавић.

Он сматра да је одлука о подношењу захтева за ревизију атак против дејтонске БиХ и да држава, а не невладине организације, може да подноси тужбу против једне државе, пренела је Фена.

„Не мислим да је то разумно и паметно, 10 година након пресуде која постоји покретати спор поново против Србије. Месец и по дана уочи одржавања председничких избора у тој земљи је политичка темпирана бомба, монтирана да експлодира управо пред изборе у Србији”, оценио је Чавић, додајући да је Изетбеговић „на овај начин блокирао и БиХ”.

Чавић је рекао да „после свих ових иницијатива у протеклих годину дана, које су нас враћале уназад и производиле конфликтну ситуацију БиХ, по мом убеђењу ово је сувишно и непотребно”.

Нагласио ће да ће Изетбеговић бити одговоран за блокаду функционисања БиХ, која ће, како тврди, сигурно уследити, преноси Танјуг.

 

Човић: Одлука о ревизији нарушила односе у БиХ

САРАЈЕВО – Хрватски члан председништва БиХ Драган Човић рекао је да одлука о покретању ревизије тужбе против Србије није добра за институционалну равнотежу и да је унела непотребан немир и видно нарушила односе унутар БИХ.

Он је рекао и да га жалости чињеница да је једна важна одлука, донета без консензуса, посебно, јер то није у складу с оним како су се политицки представници определили да це деловати, преноси Фена.

„То није добро за институционалну равнотежу и односе на цијој изградњи смо напорно радили у протеклом раздобљу. Будуцност ове земље зависи од квалитета унутрашњих односа које цемо изградити, а они се не могу унапредити на овакав нацин”, сматра Човић.

Према његовим речима, једнострано деловање и одлуцивање не води стабилности и преко потребном помирењу.

„Не бих желео никога да повредим, али морамо бити свесни окружења у којем живимо те да је, нажалост, оваква одлука унела непотребан немир и видно нарушила односе унутар БИХ”, истакао је Човић

Он је рекао да сви заједно треба да се окрену према путу ка ЕУ и будуцности и уцинити све да до краја године стекнемо статус кандидата.

„Не смемо дозволити да ово питање засени све позитивне резултате које смо остварили у протеклом времену. То знаци да у наредном раздобљу морамо наци мудрости и зрелости да се носимо са овом ситуацијом”, поручио је Човић, преноси Танјуг.

 

Кубуровић: Србија ће се борити свим правним средствима

Поводом најаве званичника БИХ да ће тражити ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид, министарка правде Србије Нела Кубуровић изјавила је вечерас да Србија неће трпети понижења и бориће се свим правним средствима, постујући свој Устав и законе, међународно јавно правно и међународне принципе.

Бошњачки члан председништва Бакир Изетбеговић тврди да за покретање ревизије пресуде постоје нови докази, који су, како је рекао, дошли током суђења Ратку Младићу пред Хашким трибуналом а које је још у току.

„Имајући у виду начин на који је предочено да ће се покренути ревизиони поступак, поставља се питање да ли се он покреће институционално и да ли се одлука о томе доноси од стране надлежних институција?! А нарочито је спорно позивање на још увек неутврђене чињенице из поступка (против Младића), који није ни првостепено окончан”, рекла је Кубуровић Танјугу.

Према њеним речима, овакви потези неће обесхрабрити Србију да одустане од политике стабилности и помирења у региону, и да настави да се чврсто залаже за изградњу добросуседских односа са свим државама из окружења.

„У безброј примера до сада, наша држава је показала да је име и презиме жртве оно што је битно, а не која се националност или етничка припадност иза тог имена крију” нагласила је Кубуровић.

Она је подсетила да је Србија увек била пример у региону, држава у којој су се процеуирали сви они који су починили нељудска дела и злочине у ратном вихору током деведесетих.

„Нажалост тако нешто нисмо могли да видимо у последњих 20 година и од наших суседа из региона”, напоменула је минисрка правде, преноси Танјуг.

 

Додик: Немамо саговорнике за мир

БАЊАЛУКА – Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је данашњи скуп у сарајевској Већници, оџан под покровитељством Бакира Изетбеговића, потврда да Срби у Босни и Херцеговини међу бошњачким политичарима тешко могу наћи саговорника за мир, будућност и европске интеграције.

Осим што је најављена ревизија тужбе лажна, јер је не подноси БиХ већ само један народ или делови једног народа, она је и са моралног и сваког другог становишта неприхватљива, рекао је Додик за Срну.

Према његовим речима, ни пре десет година нису постојали докази против Србије, а не постоје ни данас, из простог разлога што Србија није ни урадила оно што муслимани у БиХ покушавају да јој ставе на терет.

Додик је нагласио да се очекује да се пред судом у Хагу оспори легитимитет ревизије поменуте пресуде, док се од правосуђа у БиХ очекује да покрене кривични поступак против Изетбеговића.

Индикативно је што традиционални заштитници слова и духа Дејтона, оличени у високом представнику и Амбасади САД у Сарајеву, у једностраном акту једног члана Председништва БиХ донетом мимо воље, договора или сагласности друга два члана, нису видели кршење Дејтонског мировног споразума, па чак ни дестабилизацију прилика у БиХ, истакао је Додик, преноси Танјуг.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.