D.I.C. Veritas

Политика, 17.12. 2021, Зна се ко су злочинци а казне нема ни после 30 година

Сутра се навршава 30 година од злочина хрватских јединица над Србима у Машићкој Шаговини, у Хрватској, када је ликвидирано најмање 55 Срба, а за овај злочин још нико није одговарао ни пред домаћим нити пред међународним судовима, саопштено је из Документационо-информационог центра „Веритас”.

У саопштењу се напомиње да су у ноћи између 18. и 19. децембра 1991. припадници 108. и 121. бригаде „Збора народне гарде” и специјалци из групе „Свилени”, укупно 363 војника, извршили пешадијски напад на српско село Машићка Шаговина код Новске, на обронцима Псуња.

Село је бранило око стотинак припадника Територијалне одбране из овога и суседних српских села и добровољаца из Србије. Хрватске „зенге” су у току дана, захваљујући и чињеници да су браниоци са мештанима славили Светог Николу, овладали целим местом. Тада су, према српским изворима, ликвидирали најмање 55 људи, међу којима 31 цивила и припадника Територијалне одбране из овог села, док их је неколико десетина прошло вишемесечну тортуру у хрватским казаматима.

Према сведочењима преживелих логораша, „зенге” су редом палили све куће и убијали и цивиле и браниоце и након одбацивања оружја и предаје. Према хрватским изворима, акцију је испланирао бригадир Јосип Микшић, тадашњи командант 121 бригаде, а нападом командовао пуковник Анте Шолић, тадашњи командант Самосталне интервентне чете при 121. бригади.

Међу убицама цивила и заробљеника, преживели мештани су препознали Здравка Паритана, Стевана Кулића, обојица из Церничке Шаговине, и Ивана Клепића из Нове Градишке. Према налогу хрватске војске у Машићкој Шаговини је сахрањено 28 убијених Срба, већина под именом, а скупљали су их и сахрањивали њихови рођаци, међу којима је Цветанка Милосављевић, која је морала да сахрани и своја два сина, Тихомира од 20 и Драгана од 23 године.

У појединачним ексхумацијама до 2013. године ексхумирано је и предато српској страни најмање шест посмртних остатака, уз објашњење да су „страдали у борби”.

У октобру 2013. године са ове локације ексхумирани су посмртни остаци 19 жртава, од којих је до сада 14 идентификовано. За остале жртве још се не зна место где су сахрањене. Село је комплетно опљачкано и спаљено, изузев Задружног дома у коме се налазила хрватска војска све до доласка војника УН.

У Хрватској ова акција се котира као „једна од првих херојских битака `Домовинског рата`”.

Иако су у овој акцији убијани цивили и заробљеници, категорије које су у оружаним сукобима заштићене Женевским конвенцијама, иако су позната имена особа које су испланирале и извеле ову акцију, као и непосредни починиоци убистава, за овај злочин још нико није одговарао ни пред домаћим нити пред међународним судовима, наводи се у саопштењу Веритаса.

У Машићкој Шаговини је, према попису становништва из 1991. године, живело 209 становника. Према попису из 2011. године, у овом селу је било седам житеља, и то два мушкарца и пет жена, без ознаке националне припадности.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.