D.I.C. Veritas

Politika, 19. 04. 2023, Britanija izručila Hrvatskoj Srbina optuženog za ratne zločine

Velika Britanija izručila je Hrvatskoj 63-godišnjeg Milenka Marića, koji je srpske nacionalnosti, optuženog za navodne ratne zločine tokom rata u Jugoslaviji 1990-ih.

Policija je saopštila da su hrvatski tužioci 2001. godine izdali međunarodni nalog za hapšenje Milenka Marića zbog zločina protiv čovečnosti, prenosi Bi-Bi-Si njuz.

Sud u Vestminsteru u septembru 2022. godine naložio je izručenje Marića, koji je do tada živeo u Derbiju, gradu u centralnoj Engleskoj, u grofoviji Derbišir.

Izručen je 5. aprila, saopštila je policija.

Marić je optužen da je bio pripadnik paramilitarne grupe koja je tokom avgusta i septembra proterala više civila nesrpskog porekla iz Baranje u Hrvatskoj.

U sudskim dokumentima se navodi da je Mariću, koji je u Britaniji od 2000. godine, za ista krivična dela u Hrvatskoj suđeno 2017. godine i da je oslobođen optužbi.

Međutim, Vrhovni sud je oslobađajuću presudu kasnije poništio i naložio ponovno suđenje.

Marić se prošle godine protivio ekstradiciji iz Velike Britanije zbog lošeg zdravlja, ali sud njegov zahtev odbio.

„Nastavljamo da radimo sa partnerima za sprovođenje zakona na nacionalnom i međunarodnom planu kako bismo uklonili opasne prestupnike i osigurali da ljudi budu privedeni pravdi”, navela je Sara Bejker iz policije Derbišira.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.