D.I.C. Veritas

Политика, 19. 06.2020, Саво ШТРБАЦ: Томпсонов глас у хрватској кампањи

Одлука опште седнице хрватског Високог прекршајног суда (ВПС) да усташки поздрав „За дом спремни“ (ЗДС) није противзаконит кад га у песми „Бојна Чавоглаве“ узвикује њен аутор Марко Перковић Томпсон, која је обнародована 3. јуна ове године, поново је узбуркала понајвише хрватско друштво, а прелила се и на остатак бивше СФРЈ.

Марко Перковић ће усташки поздрав и даље моћи неометано и легално да узвикује на концертима у Хрватској. Зашто је ова пресуда контроверзна

Како је усташки поздрав дошао на општу седницу највишег прекршајног суда у Хрватској?

Иако је Томпсон поменуту песму компоновао још почетком рата деведесетих и иако ју је изводио безброј пута на концертима а још вишепута је  извођена на хрватским медијима, о њеној допуштености почело је да се говори након што је Хрватска ушла у ЕУ и након што су неке регије у самој Хрватској (Истра) и неке европске земље (Словенија, Аустрија, Швајцарска, Немачка…) забраниле Томпсонове концерте на својој територији због „ултра-националистичких идеја“ и „величања фашистичког режима усташа“.

Тако је шибенска полиција против Томпсона поднела прекршајне пријаве за узвикивање усташког поздрава у песми „Бојна Чавоглаве“ на прославама „Олује“ у Книну 2015, 2016. и 2017. године, а шибенски прекршајни суд га је ослободио кривице. Трочлано веће ВПС, одлучујући по жалби полиције, у новембру  2019. потврдило је ослобађајућу пресуду шибенског суда.

Politika: Savo Štrbac - Tompsonov glas u hrvatskoj kampanji, 19.06.2020. Foto: scan

Међутим, како је посебно Одељење ВПС, које се бави евиденцијом судске праксе, установило да је та пресуда супротна већ установљеној осуђујућој судској пракси тог суда на ову тему, та одлука трочланог већа није службено објављена, па је о том случају у фебруару ове године расправљао Одељење за прекршаје против јавног реда и мира ВПС састављено од девет судија, који се нису могле усагласити је ли извикивање усташког поздрава у Томпсоновој песми кажњиво или није, због чега је и одлучено да се то питање расправи на седници свих судија ВПС, што се и десило 3. јуна ове године.

ВПС броји 23 судије, од којих је општој седници присуствовало 20. За став да је тај „поклич“ на почетку Томпсонове песме допуштен гласало је петнаестеро, четверо је заузело став да је јавна употреба тога поздрава увек и у свим околностима, па и у Томпсоновом случају, противзаконита и представља прекршај, док је један судија остао уздржан.

Пошто су  ставови опште седнице ВПС обавезујући за ниже судове, Томпсон ће усташки поздрав и даље моћи неометано и легално да извикује на концертима у Хрватској.

Зашто је ова пресуда контраверзна?

Управо зато што су трочлана већа ВПС до случаја „Томпсон“, односно до новембра прошле године, кажњавала за коришћење поменутог поздрава. Последња таква осуђујућа пресуда донесена је у јуну 2019. када је осуђен певач из Макарске Марио Росо који је интерпретирао Томпсонову пјесму „Бојна Чавоглаве“. Према тој пресуди „чињеница да је наведени поздрав део ауторског уметничког дела не мења чињеницу да он симболизује мржњу према људима другачије верске и етничке припадности, манифестацију расистичке идеологије као и подцењивање жртава злочина против човјечности”.

И Уставни суд Хрватске је у више одлука заузео став да је поздрав ЗДС супортан основним начелима Устава. Тако је потврдио и пресуду прекршајних судова у случају фудбалера Јосипа Шимунића којима је, зато што је 19. новембра 2013, после утакмице Хрватска–Исланд, на терену с микрофоном у руци неколико пута узвикнуо „за дом“, на шта је публика одговарала „спремни“, јер је, како је образложено у судској пресуди, реч о поздраву коришћеном у НДХ, који представља манифестацију расистичке идеологије.

На уводно поменутој одлуци ВПС поделила се и политика и струка и наука у држави Хрватској. Десно орјентисани, укључујући и аутора песме и његове адвокате, оправдавају овакву одлуку ВПС јер, по њима, поздрав  ЗДС из Томпсонове песме нема везе са усташким поздравом, него је то поздрав страначке паравојске Хрватске обрамбене снаге (ХОС) у последњем рату у Хрватској.

Напротив, лево орјентисани сматрају да је ЗДС једино и искључиво усташки поздрав настао од стране усташког покрета и који се као службени користио у вријеме НДХ која је проводила расне законе, геноцид и масовна убиства и била савезник са Хитлером и Мусолинијем.

Пошто ова одлука ВПС временски коинцидира са отварањем предизборне кампање за парламентарне изборе у Хрватској, заказаним за 5. јул, сва је прилика да је намерно изабран термин њеног обнародовања. Наиме, у Хрватској се парламентарни избори традиционално добијају или губе у зависности од односа према Србима. Истина, у овој кампањи водеће странке директно не спомињу Србе, али индиректно и те како.

 

Објављено у дневном листу „Политика“, 19. јуна 2020, штампано издање

 

 

 

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.