D.I.C. Veritas

Политика, 23.04.2023, Вучић положио венац на гробно поље „Тополе” у Доњој Градини

ДОЊА ГРАДИНА – Председник Србије Александар Вучић положио је венац на гробно поље „Тополе” током посете Доњој Градини поводом обележавања Дана сећања на жртве злочина – геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту у Доњој Градини.

У Доњој Градини је у току централна манифестација обележавања Дана сећања на 700.000 жртава усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац, преноси РТРС, јавља Танјуг.

Дану сећања присуствују председници Србије и Републике Српске и Александар Вучић и Милорад Додик, српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, премијер Српске Радован Вишковић, министри у владама Републике Српске и Србије, народни посланици, представници Српске у заједничким институцијама. Присутни су и амбасадори Израела за БиХ са седиштем у Тирани Галит Пелег, Русије Игор Калабухов, Србије Александар Ђорђевић, представници кинеске и мађарске амбасаде, Трећег пешадијског пука Оружаних снага БиХ, градова и општина у Српској, те невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и потомци жртава.

Обележавању присуствују и лидер Демократског фронта из Црне Горе Андрија Мандић, председник Демократске партије Срба у Северној Македонији Иван Стоиљковић, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону у Министарству спољних послова Србије Арно Гујон. Централној манифестацији обиљежавања Дана сећања у Доњој Градини присуствује и велики број ученика основних и средњих школа у Српској, чији је долазак ове године први пут организовало Министарство посвете и културе Републике Српске.

У Спомен-подручју свечано су постројени кадети Војне и Полицијске академије Србије и почасна јединица Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Спомен-подручје Доња Градина је највеће стратиште српског народа и део је концентрационог логора Јасеновац, који је формиран за време Независне Државе Хрватске у Другом светском рату.

У концентрационом логору Јасеновац је на стравичним мукама уморено 700.000 невиних мушкараца, жена и деце, углавном Срба, Јевреја и Рома. Од укупног броја, према проценама Програма уређења Спомен-подручја Доња Градина, у Доњој Градини је убијено 366.000 људи.

Од укупне површине Спомен-подручја Доња Градина истражено је и заштићено 116 хектара. На том делу до сада је, према подацима из Спомен-подручја, откривено 125 масовних гробница огромних димензија које се простиру на девет гробних поља.

Осим масовних гробница, у Доњој Градини се налази Топола ужаса, дрво на којем су усташе обесиле на хиљаде људи, који су пре вешања били изложени најстрашнијим мучењима. Јасеновачка страдања трајала су од 1941. до 22. априла 1945. године.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.