D.I.C. Veritas

Politika, 26.05.2023, Srbin uhapšen u Hrvatskoj zbog ratnog zločina u Vukovaru

Hrvatska policija uhapsila je Srbina Čedu Smiljanića (1956) zbog navodno počinjenog ratnog zločina početkom devedesetih godina prošlog veka na području Vukovara. Kako navodi Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas”, on je uhapšen 21. maja ove godine na graničnom prelazu Bačka Palanka – Ilok.

Uhapšeni Smiljanić, koji se posle rata u Hrvatskoj sa porodicom nastavnio u Vojvodini, godinama je redovno odlazio u Vukovar, a poslednji put je u tom gradu boravio na Đurđevdan ove godine, i dosad nije imao problema.

Smiljanić se tereti da je u septembru 1991. godine tokom „čišćenja” dela Vukovara, zvanog „Sajmište”, kao pripadnik srpskih paravojnih jedinica, zajedno sa drugim pripadnicima tih jedinica, protivzakonito zatvarao civilno stanovništvo, nanosio im fizičke povrede i učestvovao u radnjama koje su dovele do ubijanja civila, čime je počinio krivično delo protiv čovečnosti i međunarodnog prava – ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Njegovi prijatelji i članovi porodice tvrde da je Smiljanić u toku rata bio pripadnik TO Vukovar, ali da nije činio nikakve zločine, pa tako ni ovo za koje se tereti. Rekli su da je Smiljanić godinama najmanje dva puta mesečno odlazio u Vukovar, da je poslednji put pred hapšenje bio i u Vukovaru na Đurđevdan ove godine i da nikada do sada nije imao problema.

“Saznali smo da je Smiljanić drugog dana posle hapšenja od strane policije priveden pred nadležnog tužioca, koji ga je saslušao i predložio da mu se odredi istražni zatvor, što je sud i prihvatio. I hapšenje i ostale istražne radnje policije, tužioca i suda odigrale su se u potpunoj medijskoj tišini”, naglašava „Veritas”.

Smiljanić je sa porodicom napustio Vukovar 2000. godine i poseduje državljanstvo Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Prema podacima centra “Veritas”, ovo je od početka godine četvrto hapšenje osoba srpske nacionalnosti po hrvatskim međunarodnim poternicama zbog ratnih zločina navodno počinjenih 1991. godine.

Na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom sveta do sada je, po evidenciji “Veritasa” uhapšeno 187 Srba, od kojih su 74 isporučena Hrvatskoj.

U januaru su američke vlasti uhapsile Jugoslava Vidića, osuđenog u Hrvatskoj na 20 godina zatvora pod optužbom da je počinio ratni zločin u Petrinji, u februaru su irske vlasti uhapsile Vojislava Buzakovića koji je u međuvremenu i izručen Hvatskoj, a u aprilu su britanske vlasti uhapsile Milenka Marića, koji je izručen Hrvatskoj.

U hrvatskim zatvorima zbog krivičnih dela ratnih zločina nalazi se 31 osoba srpske nacionalnosti, uglavnom pripadnika bivših JNA i Srpske vojske Krajine, od kojih je 16 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.