D.I.C. Veritas

Спутњик, 25. 05. 2023, Веритас: У Хрватској ухапшен Србин због наводног ратног злочина

Документационо-информациони центар „Веритас“ саопштио је да је хрватска полиција ухапсила Србина Чеду Смиљанића (67) због наводно почињеног ратног злочина почетком 1990-их година на подручју Вуковара.

Како се наводи, он је ухапшен 21. маја на граничном прелазу Бачка Паланка – Илок.

Смиљанић се, према сазнањима „Веитаса“, терети да је у септембру 1991. године током „чишћења“ дела Вуковара, званог „Сајмиште“, као припадник српских паравојних јединица, заједно са другим припадницима српских паравојних јединица, противзаконито затварао цивилно становништво, наносио им физичке повреде и учествовао у радњама које су довеле до усмрћивања цивила, чиме је починио кривично дело против човечности и међународног права — ратни злочин против цивилног становништва.

Из „Веритаса“ наводе да је Смиљанић годинама редовно одлазио у Вуковар и да је у том граду последњи пут био на Ђурђевдан ове године и да досад није имао проблема.

Додаје се да његови пријатељи и чланови породице тврде да је Смиљанић у току рата био припадник ТО Вуковар, али да није чинио никакве злочине, па тако ни ово за које се терети.

„Дознали смо да је Смиљанић други дан по хапшењу од стране полиције приведен пред надлежног тужиоца, који га је саслушао и предложио да му се одреди истражни затвор, што је суд и прихватио. И хапшење и остале истражне радње полиције, тужиоца и суда одиграле су се у потпуној медијској тишини“, наводи „Веритас“.

Смиљанић је са породицом напустио Вуковар 2000. године и настанио се на подручју Војводине и поседује држављанство Републике Хрватске и Републике Србије.

Према подацима центра „Веритас“, ово је од почетка године треће хапшење особа српске националности по хрватским међународним потерницама због ратних злочина наводно почињених 1991. године.

На основу међународних потерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм света до сада је, по Веритасовој евиденцији ухапшено 187 Срба, од којих су 74 испоручена Хрватској.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.