D.I.C. Veritas

Политика, 27. 10. 2023, Саво Штрбац: О труну и балвану

Хрватско Министарство вањских и европских послова су речи „Хрватска” заменили за „Србија”, усташе за четнике, а ђенерала Дражу Михаиловића са Антом Павелићем, његовим министром вера и наставе Милетом Будаком, усташким викаром Алојзијем Степинцем. Ако негде „цвета” рехабилитација, релативизирања и величања злочина и глорификација ратних злочинаца злог времена из Другог светског рата, онда је то баш – баш у Хрватској

„Наставно на откривање споменика вођи четничког покрета Драгољубу Дражи Михаиловићу у Београду, Министарство вањских и европских послова истиче како су такви поступци апсолутно неприхватљиви, забрињавајући те у потпуној супротности с оним што Србија декларативно наводи као свој стратешки циљ, а то је чланство у ЕУ. Нажалост, овај догађај само је задњи у низу онога што у Србији траје већ годинама – процес рехабилитације четничког покрета па и самог његовог вође Драже Михаиловића.

Хрватска осуђује овај чин те изражава очекивање од Републике Србије и њених институција да одбаце политику релативизирања и величања злочина. Прекрајање прошлости, као и глорификација ратних злочинаца супротно је европским вредностима, представља вређање жртава, као и свих припадника народа који су били жртве оних који се сада рехабилитују. Наглашавамо како се односи могу градити само на искреном односу према прошлости, помирењу и решавању отворених питања. Хрватска очекује конкретне потезе Србије у решавању судбине несталих, питању надлежности за процесуирање ратних злочина и свим другим отвореним питањима”, наводи се у саопштењу хрватског Министарства вањских и европских послова, што су пренели сви медији у региону 19. септембра ове године.

Док сам у препуном аутобусу градског превоза на повратку с посла на мобилном на порталу једног хрватског листа читао овај текст, а знајући да су Спомен-соба Михаиловићу и споменик на улици пред њом отворени масовним скупом два дана раније у приватном простору у београдској општини Звездара, најпре помислих да се ради о маркетиншком трику уредника тог листа. Толико ми се свидела ова новинарска козерија да сам се наглас насмејао, што ме је изложило љубопитљивим погледима неколицине оближњих путника.

Но, кад сам уочио да ту вест преносе сви портали медија у целом региону укључујући и оне најутицајније и најтиражније, схватио сам да вест није ни трик, ни виц, ни козерија, већ сушта стварност.

Схвативши да иза те вести заиста стоји хрватско Министарство вањских и европских послова, друга помисао ми је била да је аутор текста/саопштења пронашао текстове „Веритасових” саопштења која пуне три деценије пишемо и упућујемо разним ауторитетима широм света, с тим што су речи „Хрватска” заменили за „Србија”, усташе за четнике, а ђенерала Дражу Михаиловића са Антом Павелићем, његовим министром вера и наставе Милетом Будаком, усташким викаром Алојзијем Степинцем…

Ако негде „цвета” рехабилитација, релативизирања и величања злочина и глорификација ратних злочинаца злог времена из Другог светског рата, онда је то баш – баш у Хрватској. За такву тврдњу могу навести безброј примера. Ево неких са државног и политичког врха:

Први председник „модерне” Хрватске Фрањо Туђман (1990–1999) од Титовог генерала и антифашисте преобратио се у фашисту, о чему сведоче његове речи изговорене у априлу 1990. на предизборном скупу у Дубрави: „Сретан сам да ми жена није Жидовка ни Српкиња.” Посећивао је усташе и њихове потомке по свету, омогућио им повратак у Хрватску, уводио је у хрватски службени језик речи из периода НДХ, вратио валуту и толерисао употребу амблема из тог времена, као што су грб с почетним белим пољем на шаховници и поздрав „За дом спремни”, које су у рату деведесетих користили припадници ХОС-а (Хрватске обрамбене снаге).

И његов наследник Стјепан Месић (2000–2010), пре него што је постао председник државе (пре тога је био председник хрватске владе, председник Председништва СФРЈ и председник Сабора), „кокетирао” је с усташама. Једна од његових највише експлоатисаних изјава је она коју је дао 1992. у Аустралији: „Ми немамо пред ким што клечати! Ми смо два пута победили, а сви други само једном. Ми смо победили 10. априла, кад су нам Силе Осовине признале хрватску државу и победили смо јер смо се нашли после рата, опет с победницима, за победничким столом.”

Прва председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић (2015–2020) на инаугурацију је позвала и Томислава Мерчепа, осуђеног ратног злочинца за злочине почињене у рату деведесетих над Србима, а за време свог мандата стекла је славу тврдњом како је „За дом спремни” стари хрватски поздрав, који је „нажалост, компромитиран у време усташког режима” и јавно говорила: „Обожавам да слушам Томпсона, а слушала сам га често у аутомобилу с децом док су била мала.”

За оне који не знају, Томпсон је надимак хрватског певача Марка Перковића којем су због величања усташтва у својим песмама (најпознатије „Јасеновац и Градишка Стара” и „Чавоглаве”) забрањивани концерти у више земаља Европе, док је у Хрватској држао концерте на најзначајнијим државним догађајима, као што је и прослава злочиначке „Олује”.

 

Тескт објављен у дневном листу „Политика“, интенрет издање

 

 

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.