D.I.C. Veritas

Политика, Бета, 30.08.2019, У Хрватској се трага за још 1.775 несталих Срба

Поводом обележавања Међународног дана несталих Документационо информациони центар Веритас саопштио је да се на списку несталих Срба са подручја Хрватске, према њиховој евиденцији, налази 1.755 особа, већина цивили, од којих је 705 старијих од 60 година. У последњих седамнаест година из заједничких, масовних и појединачних гробница, ексхумирано је укупно 1.600 посмртних остатака Срба са подручја Хрватске, преноси Бета.

Од прошлог до овог августа на подручју Хрватске ексхумирана су 24 посмртна остатка српских жртава (девет са подручја Лике и 15 са подручја Кордуна), док их је 40 идентификовано, а највише и ексхумираних и идентификованих се односи на страдале у хрватској акцији Олуја и после ње.

Веритас тренутно располаже поузданим подацима за више десетина познатих места укопа са 163 посмртна остатка српских жртава на подручју Хрватске, закопаних углавном под ознаком „непознат”, који и двадесет и четири године по престанку рата, искључиво због опструкције хрватске стране, чекају на ексхумацију.

Породице несталих особа имају право на истину о судбини својих најмилијих, а то је могуће само уз активну сарадњу са надлежним организацијама и институцијама, поручује Веритас.

Међународни дан несталих је прилика и да се јавност подсети на патњу и бол чланова породица несталих, али и позив породицама да изврше своју обавезу да отворе захтев за тражење и дају крв за ДНК, без чега нема успешне потраге, наведено је у саопштењу.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.