D.I.C. Veritas

Politika, 31.05.2023, Još jedna oslobađajuća presuda za zločine nad srpskim civilima

Optužene su teretili za ubistva na području Hrasnice

Sarajevo – Sud BiH juče je prvostepenom presudom oslobodio krivice trojicu bivših pripadnika Petog korpusa tzv. Armije RBiH – Senada Gadžu, Zaima Laličića i Sulju Hebiba, optužene za zločine nad srpskim civilima u sarajevskom naselju Hrasnica od 1992. do 1994. godine.

Sudsko veće, kojim je predsedavala Mediha Pašić, zaključilo je da „nije van razumne sumnje dokazano” da su trojica osumnjičenih učestvovala u mučenju i ubistvima Srba zatvorenih na području Hrasnice.

„Tužilaštvo nije navelo koju tačno radnju stavlja na teret optuženima, kao ni oblik odgovornosti”, rekla je Pašićeva, naglašavajući kako ni iskazi svedoka Mirka Vukovića „ne mogu da budu pouzdan osnov kojim bi mogla da se utvrdi krivična odgovornost optuženih”.

Pre desetak dana prvostepenom presudom istog suda krivice je oslobođen i bivši bošnjački komandant Četvrtog korpusa Armije RBiH Ramiz Dreković za ratni zločin nad srpskim civilima na području Kalinovika 1995. godine. Predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić kaže da je jučerašnja oslobađajuća presuda „očekivana” i da je to samo nastavak „kontinuiranog rada na lažiranju istorije”, te da je Sud BiH „rak rana, karcinom”, koji će, prema njegovim rečima, izjesti srpsko telo do krajnjih granica.

„Prestanak ratnih dejstava u BiH potpisan je u Dejtonu, ali ne i prestanak ubijanja Srba”, rekao je Kojić za „Politiku”, podsećajući da su do sada Srbi pred sudom BiH osuđeni na bezmalo 2.500 godina zatvora, dok su svi drugi osuđeni na nešto više od 450 godina.

„To jasno govori čemu služi Sud BiH”, naglašava Kojić. On je uveren da se, zbog sprege koja postoji između Suda i Tužilaštva BiH, „neće ništa promeniti ni ubuduće”. Shvatio je to, kaže, i pre neki dan, tokom razgovora s nosiocima najznačajnijih funkcija u Tužilaštvu BiH.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.