D.I.C. Veritas

Politika, Beta, 04. 08. 2022, U Hrvatskoj se nastavljaju kampanje mržnje prema Srbima, ostvario se Tuđmanov san

Napredni klub (NK) ocenio je u godišnjem izveštaju o političkim pravima srpskog naroda u regionu da je u Hrvatskoj „nastavljen trend obespravljivanja srpskog naroda jer su brojni i česti napadi na etničkoj i verskoj osnovi”.

„Uprkos tome što su Srbi bili spremni da odu i na proslavu ‘Oluje', tokom koje je proterano 250.000 i ubijeno više od 1.800 njihovih sunarodnika, ništa nije učinjeno od onog što je obećano. I dalje traju kampanje mržnje”, rekao je predsednik NK istoričar Čedomir Antić, na predstavjanju 14. izveštaja.

On je naveo da dostupni podaci iz najnovijeg popisa u Hrvatskoj govore da je broj Srba ispod tri odsto čime je „ostvaren san nekadašnjeg hrvatskog predsednika Franje Tuđmana”.

Pre sto godina, po rečima Antića, Srba je bila jedna četvrtina od ukupnog broja stanovnika na prostoru Hrvatske, Slavonije i Srema.

Kako je navedeno u izveštaju, taj pad znači da će „u mnogim mestima srpska zajednica izgubiti uslove za ostvarivanje posebnih manjinskih prava”.

Dodaje se i da se u Hrvatskoj „i dalje sprovodi revizija istorije i relativizacija zločina kako iz devedesetih godina, tako i iz Drugog svetskog rata”.

Antić je naglasio da je u Srbiji vlast „populistička i nedemokratska”, govori o nacionalnom pitanju ali nema institucinalnog rada.

Ocenjujući položaj Srba u regionu, on je naveo da nije slučajno izveštaj sa potpuno crnim koricama jer veruje da se „stiglo do praga posle koga gore može da bude samo ako počne vojna akcija” protiv Srba u određenim krajevima.

On je naveo da misli pre svega na situaciju u Bosni i Hercetovini, na Kosovu, ali „ima određenih elemenata za tavku procenu kad je reč i o Crnoj Gori”.

„Već nekoliko godina Ustavni sud, u kome sede većinski strane sudije, kao i Bošnjaci, preuzeo je vrlo kontroverznu ulogu da tumači i dopisuje Ustav. Tokom prethodnih godina oduzeo je neka ustavna prava Republici Srpskoj, a prošle i pravo na poljoprivedno zemljište”, rekao je Antić, govoreći o Bosni i Hercegovini.

Politički analitičar Dragomir Anđelković istakao je da je na početku prošlog veka srpski narod bio u poletu sa jakom nacionalnom energijom, ali je doživeo strašan biološki pad zbog stradanja.

„Vrlo često u delovanju naše države po pitanju zaštite našeg naroda u regionu u prvi plan izbiju lični, partijski motivi, promocija. Po Ustavu Srbija je matična država srpskog naroda u celini, a ona često ne nastupa tako”, rekao je Anđelković, prenosi Beta.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.